Tečka za školním rokem – exkurze třídy 3.C do Prahy

Letošní školní rok byl z důvodu opravy elektroinstalace ukončen netradičně – nejprve předáním vysvědčení a pak v některých třídách naplánovanými třídními exkurzemi.

Studenti třídy 3.C ve dnech od 20.6. do 22. 6. 2022 vyrazili s pedagogickým doprovodem R. Englišovou a S. Krajcarovou na exkurzi do Prahy.

Po příjezdu do Prahy – s 40 minutovým zpožděním – jsme se ubytovali v Klubu Amfora na Pankráci. Od recepční jsme se dověděli, že zatímco jsme seděli ve vlaku, v Praze pořádně sprchlo.

V pondělí odpoledne jsme zamířili na komentovanou prohlídku Pražského hradu. Navštívili jsme Katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha, Starý královský palác a v něm Vladislavský sál, Baziliku svatého Jiří, Zlatou uličku a Daliborku. I když byla tato prohlídka přerušována deštivými přeháňkami, všichni jsme byli ohromeni rozlehlostí a krásou tohoto největšího hradního komplexu na světě.

V úterý dopoledne jsme si prohlédli Staroměstské náměstí s pražským Orlojem a vydali se od Náměstí Franze Kafky na prohlídku Židovského města. Dověděli jsme se o židovském ghettu, největším ve střední Evropě, a o zvycích a rituálech jeho obyvatel. Navštívili jsme Staronovou synagogu, Maiselovu synagogu a Pinkasovu synagogu, na jejichž stěnách jsou napsána jména téměř 80 000 Židů z Čech a Moravy – obětí nacismu, a také Starý židovský hřbitov, na němž je pochován pražský rabín Bezael Löw, tvůrce známého pražského Golema.

Dopolední program jsme pak ukončili procházkou po tzv. Královské cestě – Celetnou ulicí až k Obecnímu domu.

Úterní večer byl ve znamení smíchu a zábavy. Vydali jsme se do Studia Ypsilon na hru Pánská šatna aneb Mušketýři v Mexiku. Toto představení s vtipnými zážitky herců Ypsilonky z cest po světě nás všechny svým humorem velmi oslovilo. Večeru vévodili geniální Jiří Lábus, který svým stylem improvizace dokázal pointovat i ty nejabsurdnější historky, a také Martin Dejdar, s nimiž se studenti před představením také vyfotografovali.

Po představení jsme se pak vydali za krásami noční Prahy.

Naší poslední zastávkou byla ve středu dopoledne Zlatá kaplička neboli Národní divadlo, symbol českého národního obrození. Prohlédli jsme si jeho interiér a návštěvu ukončili na terase se sochami Apollóna a Múz, s výhledem na koňská trojspřeží na střeše divadla a na Hradčany a na Petřín.

Domů do Opavy jsme se vrátili – v porovnání se zpožděním vlaků v následujících dnech – téměř včas podle jízdního řádu, obohaceni o nové poznatky a zážitky. Byla to zároveň také poslední tečka za uplynulým školním rokem. V polovině září nás čeká další školní exkurze, tentokrát do Itálie.

A teď hurá na prázdniny! Pohodové prázdniny všem studentům a učitelům!

Mgr. Radomíra Englišová