I letos stojíme na chemquestové bedně

V chemii se nám daří nejen na poli chemických olympiád. Minulý týden se uskutečnilo finále soutěže Chemquest, kterou pořádá VŠCHT Praha. Jelikož se jednalo o 10. ročník soutěže, připravili si organizátoři pro finalisty a jejich konzultanty slavnostní večer. Ten se nesl v duchu hudby, tance, ochutnávky jídla z chemikovy kuchyně a degustace „chemických“ drinků a nealko piva. Večírek to byl parádní. Z celého „zájezdu“ si kromě nezapomenutelných hlášek a zážitků z toulek Prahou a cesty vlakem (zasvěcení ví) přivážíme 1. místo v kategorii SŠ. Sabina Šindlářová, Jakub Nohavica a Amálie Černochová z 2. B natočili soutěžní video s názvem Zuby, pohroma huby! Tento videoexperiment krásně propojil biologické a chemické téma. Porotu a ostatní soutěžící nadchla i samotná prezentace experimentu.

Kromě vytvoření videonahrávky, museli všichni finalisté svůj experiment také realizovat před zástupci VŠCHT a členy Akademie věd. Hereckou stánku projevu hodnotil člen DAMU. Gympláci se nezalekli. Zvládli prezentaci, dokázali odpovědět na otázky týkající se tématu a zaslouženě si odnesli první místo. Spolu se symbolickou baňkou si odnesli i poukázku na nákup v jednom nejmenovaném internetovém obchodě. Paní učitelka pak pro školu získala 4 000 Kč na nákup pomůcek do přírodních věd. Kromě výše zmiňovaného týmu „Kubčálka“ se do finále dostal i další tým mladých chemiků (také z 2. B) – Kateřina Vlková a Tobiáš Vlk. Jejich prezentace experimentu byla netradiční, porotce zajímalo, jak přišli na možnost prezentace ve znakovém jazyce. Pro ty z vás, kteří jsme vystoupení neviděli, jednalo se o smyšlenou znakovou řeč s převažujícími prvky humoru. Videoexperiment Souboj s korozí a samotná prezentace byly skvělé. Oba týmy své práce konzultovaly s paní učitelkou Bitomskou, která je již nyní zvědavá, jak si se soutěží žáci poradí příští rok.
Je potřeba zmínit, že tým Kubčálka vyhrál i nedávnou soutěž Zlepši si techniku, kde si v kategorii Videoexperiment odnesl rovněž 1. místo.
Mladým chemikům gratulujeme a těšíme se na to, co vymyslí příští rok.