Poslední kvalifikační turnaj debatní ligy

Debatní sezóna se schyluje ke konci a nastala poslední šance se kvalifikovat na velké Finále debatní ligy a že ji naši debatéři využili!

Uskutečnil se ve dnech 25. – 27. 3. 2022 v Hradci Králové a debatéři se mohli zúčastnit debatování hned ve dvou jazycích, v češtině a v angličtině. Naše týmy se avšak zaměřily čistě na české debaty, aby neztratily své úžasné průběžné umístění v lize. Teze, na které naši debatéři debatovali, zněly takto:

„Neobydlené byty a domy by měly přejít do vlastnictví obcí.“

„Kryptoměny by měly být zakázány.“

„Země EU by měly udělovat azyl ruským dezertérům.“

Tým ?!?!!? debatoval tentokrát ve složení Regina Knapíková (7. A), Jakub Skopal (3. D) a jejich 3. řečník byl Dominik Kalouda z Matičního gymnázia v Ostravě a nový člen našeho klubu. Umístili se na krásném 4. místě. Bohužel jim uteklo místo třetí pouze kvůli jejich tabu. Náš druhý nejlépe umístěný tým s názvem Lithium, ve složení Anežka Mařádková (1. D), David Wagner, Marek Gjonlič a Ondřej Jaroš (všichni z 5. A) obsadil 9. místo, ke kterému potřebovali 3 výhry. Pokud by byla jen jedna z nich více přesvědčivá, mohli skončit na 5. místě. Turnaje se zúčastnil také tým Femmes fatales ve své klasické sestavě Nora Tenglerová, Tereza Šípková (obě z 5. A) a Marie Heidrová (4. A). K nim se přidala i Anna Vavrošová (2. B).

I úspěchy řečníků se neobešly bez obsazení z našeho gymnázia. 1. místo v nejlepších řečnících si odvezla naše nová posila, Dominik Kalouda, 5. místo obsadil Jakub Skopal (3. D) a 6. místo Regina Knapíková (7. A). Avšak nemůžeme si odpustit zmínit úspěch Marie Heidrové (4. A), která obsadila krásné 12. místo v řečnických bodech.

Sezóna se blíží ke konci, celý rok tvrdé práce našich týmu se vyplatil a finále se zúčastní hned tři týmy za naši školu. Z 1. místa se kvalifikoval tým Ewoci, z místa 2. tým Castoroides invicta a z místa 6. ?!?!!?. Celkový počet kvalifikovaných týmů je 8, Opava má tedy na poslední turnaj velké zastoupení.

Všem týmům a debatérům gratulujeme a děkujeme za úžasnou reprezentaci. Městu Opava děkujeme za poskytnutí finančního příspěvku.

Autor příspěvku – Anežka Mařádková