Vrátili jsme se na Pražský studentský summit a byli jsme úspěšnější než kdy dříve

Již tradičně studenti Mendláku zainteresovaní do problematiky mezinárodních vztahů našli po celý rok azyl na Pražském studentském summitu – vzdělávacím projektu, který pro středoškoláky pořádá simulace OSN a dalších mezinárodních organizací. Letošní 27. ročník se nesl ve znamení návratu do prezenčního prostředí a z naší školy u této příležitosti nechyběli Kristýna Bohlová (2. B), Viktor Hartmann (7. A) a Renáta Kotůlková (7. A), kteří zastupovali KLDR, a Prokop Válek (8. A) jakožto člen delegace Francie.

Studenti se za celý rok zúčastnili na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze celkem pěti celodenních workshopů. V jejich rámci poznávali na vlastní kůži diplomatickou profesi a ve specifických orgánech OSN se seznamovali s řadou problematik světové politiky – od bezpečnostní situace v Afghánistánu přes diskriminaci žen až po energetickou transformaci. Především se ale připravovali na závěrečnou konferenci, která proběhla v březnu v Kongresovém centru v Praze.

Čtyřdenní konference se nesla ve znamení komplikovaných a často velice plamenných jednání, během kterých účastnící ve vybraných problematikách zastupovali své státy a snažili se věrně prosazovat jejich zahraniční zájmy. A našim studentům se v tomto ohledu vedlo skutečně výborně – hned tři z nich byli na závěr konference oceněni.

Kristýna Bohlová si v rámci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) odnesla cenu za věrnou reprezentaci státu a kvalitní rétoriku. Viktor Hartman byl dále v Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNDOC) prohlášen za nejlepšího řečníka. Prokop Válek byl pak jmenován nejlepším delegátem Rady bezpečnosti.

Kromě diplomů se však naši reprezentanti vrátili především s obrovským množstvím získaných poznatků, zkušeností, zážitků a zejména nových přátel. Ani příští rok tak nemusí panovat obava, že by se Mendlák na Summit nevrátil.

Autor příspěvku: Prokop Válek