Vyzkoušeli jsme si, jaké je to být vysokoškolákem

Projekt Vysokoškolákem na zkoušku realizují studenti a doktorandi Ostravské univerzity. Do projektu byl vybrán i náš Kryštof Hoza. Julie Bogdány a Vít Šindelář pak uspěli v projektu Chemikem na zkoušku. O cestě Víta a Julie si můžete přečíst zde).

A co o projektu říká sám Kryštof?

Projekt je skvělou šancí pro studenty, kteří přemýšlí, že se zapojí do práce SOČ. Úžasná zkušenost je to i pro ty, kteří „jen“ chtějí bádat a poznávat. Tento projekt představuje komplexní výukový modul, který seznámí žáky středních škol ve zjednodušené a zábavné formě se základy vědecké práce od počátků vědecké přípravy výzkumu až po finální výstup. Kromě teoretické přípravy si vyzkoušíte i práci v terénu, zkoumání vzorků v laboratořích nebo také analýzu dat.

Co tento projekt vlastně obnáší? Nejdříve je nutné poslat přes vašeho učitele motivační dopis (vybírá se 12 žáků z celého MSK). Celý projekt začíná uvítáním na botanické zahradě OsU, kde se seznámíte s organizátory a s ostatními vědátory. Zde vám budou také představeny různá témata vaší nadcházející práce. Vybíráte si hlavně z přírodovědných témat (loni např. Modelování vlastností dvojdimenzionálních materiálů; Viry a zvláštní struktury nukleových kyselin nebo Voda kolem nás – její složení a čištění). Sem tam se objeví i nějaké téma humanitní (např. Jak zvýšit u středoškoláků zájem o studium učitelství fyziky?). Dále vás bude čekat třídenní terénní exkurze během prázdnin. My jsme měli entomologickou exkurzi na Podhradí. Pokládali jsme pasti na brouky, mapovali jsme populaci motýlů nebo jsme sledovali noční populaci hmyzu – obecně jsme se seznamovali s entomologickými metodami sběru vzorků v terénu. V nadcházejícím školním roce budete mít další přednášky – laboratorní cvičení (zde jsme izolovali DNA, purifikovali DNA a prováděli PCR), přednášku ze statistiky a bioinformatiky a obhlídku školy. V prosinci budete obhajovat svou práci před odbornou porotou – jako na vysoké škole. Pro TOP 3 práce jsou drobné, ale milé ceny. Já jsem si celý projekt užil. Poznal jsem skvělé lidi – s mými vedoucími práce jsem stále v kontaktu stejně tak i s lidmi, kteří tento projekt absolvovali. Obohatil jsem se spousty novými informacemi – hlavně z oblasti genetiky, jelikož jsem pracoval na práci „Bejlomorky klanolístek,“ kde jsem hledal na houbách potenciálně nové druhy bejlomorek a nové druhy potvrdíte pouze genetickými testy – takže jsem strávil dost času v genetické laboratoři. Určitě vám projekt doporučuji. Kryštof Hoza