Již v pondělí oslavíme Den matematiky!

„Matematika je všude“ – tak zní stručné heslo, kterým v letošním roce Mezinárodní matematická unie zastřešuje celosvětové oslavy Mezinárodního dne matematiky. Tento den – 14. březen, původně slavený jako Den čísla pí (zápis data v anglicky mluvících zemích 3. 14 odpovídá prvním třem číslicím tohoto iracionálního čísla), připomíná důležitost matematiky a její potřebnost v každodenním životě. Pojďme se přidat a oslavme Den matematiky i na Mendláku! Možností, jak se zúčastnit, je více a doufáme, že si vybere každý.

  1. „Den čísla pí“ – zapojte se do matematické soutěže o nejvíce zapsaných číslic čísla π za desetinnou čárkou

Soutěž, která proběhne v pondělí 14. 3., organizuje ji pan Pobořil ve spolupráci s třídou 1. C. Vyhrává ten, kdo zpaměti správně zapíše nejvíce číslic tohoto iracionálního čísla, každý přihlášený student má v tento den dva pokusy. Plakátek k soutěži naleznete zde.

2. „Peče celý Mendlák“ – upečte dort, koláč či zákusek s matematickým motivem.

Výslovnost řeckého písmene pí se v angličtině podobá výslovnosti slova pie (koláč), a proto je pečení koláčků v tento den již tradicí. Svůj výrobek vyfoťte a foto zašlete do 14. 3. na vesnehu@mgopava.cz popř. na školní instagram. Samozřejmě můžete i přinést do školy, podělit se se třídou a oslavit tak společně tento matematický den. Jsme zvědaví, která třída má nejlepší cukráře či pekaře.

Tak neváhejte a přidejte se k oslavám Dne matematiky! Určitě na Vás čekají i drobné odměny!