Ozvěny z Madeiry

Tým MGO ve složení Petra Moravcová, Kamil Maschke, ředitelka MGO Monika Klapková a statutární zástupce Milan Pobořil se s vámi podělí o osobní postřehy:

Poprvé jsme se jako vedení zúčastnili programu ERASMUS+, abychom zjistili, jak to probíhá, jaké to má přínosy pro školu a abychom navázali spolupráci s dalšími školami v zahraničí. Důvodů, proč realizovat projekty jako je ERASMUS+ je mnoho, poznali jsme, jak probíhá výuka a jaký je školský systém v zahraničí, inspirovali jsme se výukovými metodami našich partnerů a také jsme se procvičili v angličtině.

Naši partneři nám připravili na Madeiře bohatý program, byli jsme vřele přijati na radnici v Calhetě, kde žijí naši portugalští přátelé a kde jsme navštívili také dvě školy. Pro srovnání je zajímavé porovnat počty hodin učitelů: V České republice mají učitelé pracovní dobu 40 hodin týdně, z toho 21 hodin přímé vyučovací činnosti po celou dobu jejich pedagogického působení, v jiných zemích to je jinak, například v Portugalsku mají plný úvazek učitelé 21 hodin do 50 let, do 55 let jen 19 hodin, do 60 let 17 hodin a od 60 let jen 15 hodin týdně, takový systém by bylo určitě potřebné zavést i u nás.

Čeho si ceníme asi nejvíce? Navázali jsme cenná přátelství a dostali pozvání do Slovinska, Lotyšska, Španělska a Itálie. Bylo to krásné a naplňující. Děkujeme Petře Moravcové za uskutečnění a realizaci celé akce, moc se povedla!

Monika Klapková, Milan Pobořil

Během závěrečné etapy projektu TEAM (Erasmus+) na Madeiře, který jsme spolu se všemi účastníky dalších týmů úspěšně uzavřeli, nás mnohé věci neustále příjemně překvapovaly. Naše zážitky z cesty mohou být také užitečnou zkušeností, což je ostatně vidět v několika následujících příkladech.

  • Před příletem na Madeiru se můžete dozvědět o tom, že mezinárodní letiště v hlavním městě Funchal se řadí k nejnáročnějším na světě pro piloty dopravních letadel. Hned první den pobytu si uvědomíte, že necelých 2800 metrů dlouhá přistávací dráha vybudovaná na pobřeží se strmým svahem je vlastně malý konstrukční zázrak.
  • Při přesunu do vašeho ubytovacího zařízení můžete obdivovat hornatý reliéf ostrova s mnoha příkrými srázy. Po několika dnech už vám ani nebude připadat zvláštní, jaká strmá místa využívají obyvatelé ostrova ke stavbě svých domů, vesnic nebo městeček.
  • Navzdory hornatému reliéfu ostrova vás příjemně překvapí, jak dokonale je vybudována dopravní infrastruktura s nesčetnými tunely a mosty. Člověku připadá, že bez ní by ani doprava na ostrově prakticky nebyla možná.
  • Pokud jste vášnivým fanouškem horské turistiky, pak nesmíte vynechat turistický výšlap v centrální části ostrova, abyste byli odměněni možností zblízka prozkoumat část z rozsáhlé sítě zavlažovacích kanálů ´levadas´ vybudovaných k rozvádění vody ze severní části ostrova na jeho suchý jih. Odměnou vám taky bude možnost vykoupat se v horských jezírcích nebo pořídit úchvatné záběry vodopádů.
  • Při návštěvě historického centra hlavního města Funchal vás třeba letos v létě může příjemně překvapit galerie pod otevřeným nebem na jedné z centrálních ulic, která zobrazuje nejznámější díla madeirských i světových umělců zobrazená na velkých oválných konstrukcích zavěšených na stromech a mírně se pohupujících v přímořském vánku.
  • Také nesmíte vynechat výjezd na útes Cabo Girao (vysoký 580 m n. m.) s uměle vybudovanou vyhlídkovou plošinou se skleněnou podlahou, ze které se vám naskytne dechberoucí výhled na celé členité hlavní město s přilehlým pobřežím.
  • Při večerní návštěvě některé z mnoha přístavních restaurací si rychle zvyknete na pokrmy, které v jídelních lístcích převládají – ryby nebo mořské plody. Je téměř povinností ochutnat místní specialitu, kterou je rybí pokrm se sladkou přílohou v podobě madeirských banánů. Zároveň si rychle navyknete na veselou a přátelskou povahu nejen vašich hostitelů a ostatních učitelů školy spolupracující na projektu, ale i personálu restaurací, turistických průvodců nebo hotelových pracovníků. Nesmí vás ale překvapit, když vás paní recepční bude chtít ubytovat pod jménem ´Opava´. Takové malé nedorozumění ale záhy společně přejdete s úsměvem.
  • Při návštěvě školy se dozvíte o úžasně široké nabídce volitelných předmětů a kroužků či vzdělávacích programů včetně večerní školy pro starší studenty při zaměstnání. Můžete obdivovat bazén v areálu školy společně s ´externím bazénem´ neboli oceánem, na který je úchvatný výhled ze školního areálu. Pokud jste milovníkem umění, budete tiše závidět nádhernou moderní stavbu citlivě zakomponovanou na skalnatém výběžku nacházející se v sousedství školy. Jedná se o Muzeum současného umění Madeiry Mudas, které je také možné navštívit ve formě virtuální prohlídky na adrese www.mudasmuseuvirtual.com.
  • Tento nádherný ostrov vám tak moc přiroste k srdci, že před odletem domů asi neodoláte a budete si chtít s sebou odvézt typický suvenýr v podobě madeirského vína, ručně vyráběný výrobek z madeirské krajky nebo třeba keramické zboží s typickým modrobílým vzorem.
  • Z cesty si odvezete spoustu krásných zážitků, které vás přimějí přemýšlet o jeho opětovné návštěvě v budoucnosti.

Kamil Maschke

Já už nemám skoro co dodat. Musím jen opakovat, že Madeira je úžasný ostrov, který stojí za to navštívit a já jsem si jistá, že se tam jednou vrátím.

Petra Moravcová