Mendlácký jarmark a pomoc jižní Moravě

Mendlácký jarmark ukázal výrobky talentovaných studentů a přitom pomohl jižní Moravě – vybrali jsme 8400 Kč.

Když se Parlament MGO rozhodl na závěr školního roku uspořádat vůbec první Mendlácký jarmark, za projektem stála poměrně jednoduchá myšlenka. Chtěli jsme ukázat, že studenti naší školy excelují i v jiných věcech než jsou studium či různé soutěže. Věřili jsme, že se mezi našimi žáky skrývá obrovská řada zručných lidí, a rozhodli jsme se jim poskytnout prostor. A naše očekávání se rozhodně naplnila.

V pondělí 28. června se na školním dvoře objevila dlouhá řada stolů plných výrobků všeho druhu – od domácího pečení přes plátěné tašky a textilové obaly na kapesníky až po pestrobarevné šperky. Výběr byl skutečně velký a různorodý a ukázal, kolik talentu mezi studenty Mendláku najdeme.

Poněkud nečekaně však celá událost dostala v období, kdy byla připravována, zcela jiný rozměr. A to sice po událostech 24. června, kdy extrémní bouře následovaná ničivým tornádem zasáhla jižní Moravu, připravila stovky lidí o střechu nad hlavou a v době psaní tohoto článku si vyžádala i 6 obětí na životech. Jedná se o událost, ke které se těžko hledá precedent a která nás silně zasáhla, přestože se odehrála stovky kilometrů daleko.

Mendlácký jarmark se ukázal jako výborná příležitost, jak na tuto katastrofu reagovat a jak vyjádřit solidaritu a soudržnost s postiženými. Rozhodli jsme se tedy všechny finanční prostředky, které jsme prodejem a ze samostatných příspěvků (z nichž některé přišly i po skončení samotného jarmarku) získali, věnovat na Diecézní charitu Brno. Díky neskutečné štědrosti a ochotě studentů, učitelů, rodičů a přátel Mendláku se nám nakonec podařilo docílit doopravdy úžasné částky – 8400 Kč. Prostředky ve středu 30. června pak již našly svůj cíl.

Chtěl bych vyjádřit obrovské poděkování všem, kteří se rozhodli přispět či koupit výrobky, úžasným prodejcům a zapojeným členům Parlamentu MGO, kteří věnovali své úsilí a volný čas dobrým účelům. Dokázali jsme, že Mendlák umí pomáhat a záleží mu na okolním světě. Určitě to není naposledy, kdy pomůžeme potřebným. Těšíme se na jarmark v příštím školním roce…

Za Parlament MGO, Prokop Válek