I letos jsme se sešli na Dni zdraví

Už to vypadalo, že nám covid zhatí plány letošního ročníku Dne zdraví. Situace se však uklidnila a my mohli na půdě mendláku přivítat členy Českého červeného kříže, mezi nimi byste nalezli naše absolventy a stávající studenty – Sebastiana Viceníka, Marka Brodu, Jana Olšara, Radku Paverovou a jako pomocnice jim sekundovaly Julie Šimečková a Alžběta Theuerová, pracovníky Centra duševního zdraví – Bc. Romana Kaštovského a paní Natálie Ambrůzovou, dále pak Mgr. Zbyňka KotzianaSKP Seitedo Opava, fyzioterapeutku Bc. Veroniku Ratajovou a našeho Mgr. Petra Kotrlu coby přednášejícího o tématu rakoviny.

A co že se to vlastně dělo? Na stanovišti sebeobrany se studenti skutečně vyřádili. Pan Kotzian, mimochodem také náš absolvent, učil, jak se bránit napadení, co je bezpečná vzdálenost, jak máme padat, jak si chránit obličej a jaká gesta a pohyby dělat v případě napadení agresorem. Trochu relaxu jsme okusili na stanovišti fyzioterapeutického cvičení, kde jsme si mohli vyzkoušet relaxační a uvolňující cviky pod vedením Bc. Veroniky Ratajové. Trocha protažení po tak dlouhé distanční výuce se skutečně hodila. Zástupci Centra duševního zdraví pak hovořili o péči pro osoby se závažným duševním onemocněním, kde se snaží o kvalitní propojení zdravotní a sociální péče, kterou poskytují v přirozeném sociálním prostředí. A co přesně centrum duševního zdraví nabízí, se můžete dočíst zde: http://www.cdzopava.cz/. Český červený kříž nás zase učil obecným zásadám první pomoci, dozvěděli jsme se různé „vychytávky“, které nám mohou zachránit život v různých situacích a hlavně jsme si vyzkoušeli záchranu na vlastní kůži. Našim třeťákům pak Sebastian Viceník vysvětloval, jak máme postupovat, pokud se staneme svědky autonehody. Co máme udělat jako první a proč. Jak můžeme vyprostit zraněné z havarovaného automobilu a jak jim správně poskytnout první pomoc. Náš vyučující Mgr. Petr Kotrla pak přibližoval našim gymplákům nepříjemné téma – rakovina. Přednáška „přežít raka“ se setkala s velkým zájmem právě proto, že se nejednalo o nezáživné povídání. Pan Kotrla vyprávěl skutečný příběh, který sám prožil. Vyprávění, fotogalerie a odtajnění skutečných bolestných zážitků studenty velmi zaujalo. Možnost pokládat dotazy a vést debatu pak studenti ocenili hlasitým potleskem.

Tak a letošní ročník je u konce. Děkujeme všem přednášejícím, kteří věnovali svůj čas dobré věci. Všem přejeme mnoho zdraví a za rok zase na viděnou, Mendláci.

Barbora Bitomská