Fyzici si v TMF vedli výborně

Čtvrtek a pátek 15. a 16. dubna 2021 byly dny D pro naše fyzikální nadšence v 34. ročníku turnaje mladých fyziků (TMF). Konalo se republikové kolo zmíněné soutěže, kterou stejně jako loni finančně podpořil MSK, magistrát Opavy a JČMF. My jsme se stali organizátory soutěže, i když letos jen online formou.

Naši fyzici se opět neztratili v silné konkurenci. Reprezentovali nás: Karel Chwistek, 4. C, Petr Skupien a Johan Paul, oba z 8. A, Anička Aronová, 3. D a Honza Trubka z 2. B. Fyzikální soupeření je celé v angličtině a soutěžící musí ukázat, jak se zhostili řešení, měření a zpracování výsledků úloh, které byly zadány v září Mezinárodním výborem IYPT (The International Young Physicists’ Tournament). Nakonec naši fyzici vybojovali 2. místo za týmem TALNETu. TALNET je projekt, který sdružuje zvídavé a nadané žáky se zájmem o přírodní a technické vědy. Na pomyslnou 1. příčku nám chybělo necelých asi 8,5 bodů. Za sebou jsme nechali pražský tým gymnázia Christiana Dopplera.

Celou soutěž bedlivě sledovali a hodnotili zástupci z fyzikálních fakult VŠ ČR, fyzici z Akademie věd ČR a středních škol.

Děkujeme všem našim studentům za skvělou reprezentaci školy a věříme, že nově nabyté zkušenosti zúročí v příštím ročníku.