Album Legendy mendláku je legendární už teď

Jednoduché, ale úderné beaty a chytrý text – to je to, co ihned zaujme při poslechu prvního alba tvůrčího tria Vitto.rio, Illegalkid a Franz Kaiser z 6.A. Nedozvíme se zde jen to, že současná kovidová situace je pro generaci, kterou tito umělci zastupují, velmi těžká, protože přišli o všechno možné sportovní i kulturní vyžití, o možnost se potkávat třeba u kávy ve školní studovně, ale i to, že není třeba ji řešit únikem k počítačovým hrám, drogám a skepsi, je totiž možné tvořit. Společně se potkávat třeba o víkendu a něco dělat. Umění, tvorba, příroda, neřešit blbosti, ale dělat to, co nás baví, to jsou návody, jak tuto divnou dobu přežít.

Rapové album, v němž kluci z 6.A zmínili třeba školní kavárnu, nový výtah pro vozíčkáře nebo svého oblíbeného učitele Adama Šťastného, získalo 24 hodin po zveřejnění na Spotify téměř 2000 zhlédnutí, což z něj už teď dělá opravdovou mendláckou legendu. Svědčí to také o tom, že hudba i text posluchače opravdu oslovují.
Mne, jako učitelku hudební výchovy, rovněž potěšila beatboxovo-repová úprava 1000 let starého hymnu Hospodine, pomiluj ny. Nechť tuto nejstarší dochovanou modlitbu, která sahá až ke staroslověnským kořenům a v dějinách našeho národa byla mnohokrát pronášena, skrze toto hiphopové zpracování Hospodin vyslyší a zařídí, abychom se už mohli vrátit do školních lavic a normálně žít, tvořit a pracovat. Také přeji našim mladým umělcům radost ze života i z tvorby a těším se na další pozitivní songy 😊.
Mgr. Gabriela Onderková