DALŠÍ ÚSPĚCHY DEBATNÍHO KLUBU

Dámy a pánové, debata nikdy nespí a náš debatní klub nezanechal klidným ani čas předvánoční. V termínu 18.–20.12. 2020 jsme se tak v počtu 3 týmů vydali skrz počítačové obrazovky reprezentovat náš klub, naši školu a naše město na Druhý turnaj Online debatní ligy. A neobešli jsme se bez úspěchů!

Abychom si přiblížili aktéry tehdejších událostí, účastníky byly týmy Ewoci (Renáta Kotůlková, Jan Vilč, Viktor Hartmann, 6.A), ?!?!!? (Regina Knapíková 6.A, Jakub Skopal 2.D, Kristýna Bohlová 1.B) a Libem Maleventum (František Urbiš 6.A, Patrik Plaček 2.C, Julie Bogdány 6.A, Vojtěch Martínek 1.C). Vojtovi patří speciální potlesk, jelikož se rozhodl turnaje zúčastnit bez jakýchkoliv předchozích zkušeností a dokonce i hrdinně doplnil sestavu týmu z gymnázia Hello!

V prvních dvou debatách jsme se v rámci pololetní teze,,Žáci by měli absolvovat povinnou školní docházku pouze na jednotných nevýběrových základních školách" s našimi vymakanějšími materiály z turnaje předchozího podívali na zoubek základnímu školství. Poté následovala teze nepřipravená, jež se i přes své znění,,Rodiče by neměli dětem říkat, že dárky nosí Ježíšek" stala podkladem pro hodnotné debaty. A najednou byla neděle a turnaj jsme uzavřeli dvěma debatami na tezi,, Žádný zaměstnanec by neměl dostávat více než desetinásobek nejnižšího platu ve firmě", jejíž příprava nás přivedla k prozkoumání tématiky pracovních poměrů a platových ohodnocení.

Jak už bylo zmíněno, jako vždy jsme pořádně zabodovali. Mezi 20 týmy z různých koutů ČR se týmy Ewoci a ?!?!!? oba se třemi výhrami umístily na sdílené 4. příčce. Tým Libem Maleventum se s taktéž třemi výhrami umístil na sdílené příčce 9. A když se přesuneme do kategorie jednotlivých řečníků, speciální zmínka patří Renče Kotůlkové, jelikož se stala 4. nejlepším řečníkem turnaje! Za zmínku také stojí výsledky Viktora Hartmanna a Honzy Vilče, kteří obhájili místo 7. a 9. z celkových 71.

Každý má vždy jiný pohled na věc. A ať už to bylo získáváním informací, adrenalinem během debaty, novými zkušenostmi či potkáváním nám známých tváří, každý jsme si turnaj užili svým specifickým způsobem a vytrhl nás z dnešních monotónních dní. Poté následoval čas odpočinku a do nového pololetí jsme tak připraveni na nová témata k debatě a další boj. Již brzy nás čeká Druhý turnaj Online debate league…

Závěrem bych tak chtěla pogratulovat všem zúčastněným, poděkovat jim za reprezentaci a popřát jim mnoho štěstí do druhého pololetí!

A moc děkujeme statutárnímu městu Opava za finanční podporu našeho klubu.

Autorka příspěvku: Regina Knapíková