Cesta po zemi ohně a ledu

Úterý 10.11. 2020 zahájila naše třída 5. A (v už tak dost netradiční době) netradičně. V rámci hodiny zeměpisu jsme se totiž připojili přes MS Teams na přednášku pana Jakuba Holuši o jeho cestování po Islandu s výmluvným názvem Země ohně a ledu.

Úvodem jsme se dozvěděli základní informace a fakta o tomto ostrovním státě. Něco o jeho geografii, přírodních podmínkách, státním zřízení či historii i současnosti.

Když jsme se zorientovali, na jakém místě jsme se to vlastně ocitli a měli jsme již na čem stavět, se pan Holuša přesunul k jakémusi shrnutí cestování po Islandu jako takovém včetně vlastních zkušeností a tipů.

Poté, co jsme se všichni bezpečně ocitli na ostrově, ať už letadlem či trajektem, přišla na řadu cesta pana Holuši, tedy hlavní téma celé přednášky.

O svých zážitcích přednášel chronologicky, den po dni, a tímto způsobem nám představil různá místa, která rozhodně stojí za návštěvu. Opět ale nešlo pouze o holá fakta, ale také cestovatelovy osobní vsuvky a postřehy doplněné vlastními fotografiemi a videi.

Oficiální čas vyhrazený pro hodinu zeměpisu skončil dřív než přednáška samotná, což ovšem nepředstavovalo žádný problém. Finální částí celé „akce“ byly naše doplňující dotazy, které nám osvětlily ještě to poslední, co nás zajímalo a na co nepadla řeč v průběhu prezentace.

Tímto jsme tedy zakončili celou přednášku, o které si troufáme za třídu říct, že byla zajímavá a přínosná a že byla vítaným oživením jindy nepříliš různorodé distanční výuky.