Labyrint světa

Naše třída 2.D v pondělí 21.9. 2020 zhlédla v Loutkovém divadle představení Labyrint světa Jana Amose Komenského v originálním podání známého loutkoherce a performera Víti Marčíka, jenž se všech rolí ujal úplně sám. Labyrint světa popisuje příběh Poutníka, který cestuje po světě a hledá sám sebe.

Zdatnými průvodci mu jsou Všudybud a Mámení, jež mu nasazuje Růžové brýle, bohudík však špatně, takže vše vidí naprosto reálně, nikoli však pozitivně. Postupně navštěvuje různá místa a společenské skupiny, aby v nich našel, co ho doopravdy naplňuje a baví. Z nikterak zábavného příběhu dokázal Víťa Marčík udělat dvouhodinovou tragikomedii, které se smějeme ještě dnes, zároveň v nás zanechala spoustu otázek. Dokázal si ze sebe udělat legraci a tím pobavil ostatní a přidával k tomu vtipy z našeho života.

I kdyby to uměl sebevíc nazpaměť, dvě hodiny v kuse mluvit a bavit lidi je dar. Nejvíce ze všeho se mi líbil příběh o lásce, kde muž postupně zažívá čtyři stupně lásky (Eros, Amor, Charitas a Agapé), a zjišťuje, že musí prožít všechny čtyři, aby pochopil, co to láska je. Běžný člověk zažije většinou jen první dvě. Přemýšlel jsem nad tím dlouhou dobu, bylo to myšlenkově velmi hluboké a procítěně zahrané. Dosud jsem nic podobného nezhlédl, takže to byl pro mě opravdu zážitek.

Autor příspěvku: Jiří Rypl, 2.D