Debatování nic nezastaví

Bohužel, vzhledem k nepříznivé situaci ohledně šíření koronaviru a zpřísňujícím se vládním opatřením, musely být v průběhu března a dubna zrušeny i dva turnaje Debatní ligy, včetně velkého finále. Byla to pro náš Debatní klub veliká škoda, jelikož zejména tým Slav Princesses (Nela Halfarová 8. A, Martina Kozlová 8. A a Veronika Kamrádová 4. B) si v žebříčku vedl dost slušně. V české i anglické části měly holky postup téměř jistý a v té anglické dokonce figurovaly na 2. místě.

Nicméně situace byla taková, jaká byla, turnaje musely být zrušeny a letošní ročník Debatní ligy tedy zůstal bez vítěze. Po změně pravidel mohla alespoň pokračovat soutěž o Debatní pohár (tj. soutěž, do které se počítají jak výsledky debat z kvalifikačních turnajů Debatní ligy, tak debaty v rámci klubu, nebo debaty z menších, tzv. přátelských turnajů s ostatními kluby). Debaty tak začaly probíhat online a o Debatní pohár se najednou strhla velká bitva.

Navíc ve dnech 11. – 17. 5. proběhl historicky první online turnaj Debatního poháru, který měl alespoň částečně nahradit finálový turnaj. Za naši školu se tentokrát přihlásil jeden tým a to Ewoci ve složení Viktor Hartmann, Renáta Kotůlková a Jan Vilč (všichni z 5.A). Někdy též vypomáhal František Urbiš (5. A). Tým Slav Princesses se nakonec nezúčastnil, jelikož všechny holky z týmu se již naplno věnovaly přípravě na maturitní a přijímací zkoušky.

Co se týče průběhu turnaje tak první 4 debaty byly kfalifikační a podle konečného umístění po nich se postupovalo do čtvrtfinále, dále poté do semifinále a finále. Tým Ewoci se do čtvrtfinále probojoval z prvního místa tabulky a nakonec se dostal přes čtvrtfinálové kolo a konkurenci podlehl až v semifinále. V tabulce se podle získaných bodů Ewoci umístili na třetím místě!

Ani po skončení tohoto turnaje jsme ale na debatování nezanevřeli. Online debaty jsme pořádali téměř neustále, a to až do 30. 6. 2020, kdy oficiálně skončil letošní ročník Debatního poháru. A jak to tedy nakonec celé dopadlo? Týmu Slav Princesses se podařilo uhájit 3. místo v anglické části, přestože na debatování již tolik času neměly. A to nejlepší na závěr. Týmu Ewoci se podařila trojitá výhra! Zvítězili v české i anglické části a pak i v Debatním superpoháru, což je soutěž, ve které se sčítají výsledky české i anglické části. Moc jim za to gratulujeme!

Závěrem bych chtěla popřát všem debatérům hodně úspěchů v další debatní sezóně a poděkovat Statutárnímu městu Opava za finanční podporu našeho klubu.

Autor příspěvku: Veronika Kamrádová