Pokračujeme v 3. ročníku DARUJEŠ? NE?! MY … ANO!

V úterý proběhla v rámci naší kampaně DARUJEŠ? NE?! MY … ANO! zajímavá beseda. Na půdu našeho gymnázia dorazil primář Hematologicko-transfúzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě MUDr. Lukáš Stejskal a jeho kolegyně Mgr. Simona Kudlíková. Studenti 3. ročníků si přišli poslechnout, proč je potřeba darovat krev, krevní plazmu nebo se registrovat jako dárce kostní dřeně.

O této besedě věděli studenti předem, připravili si dotazy, se kterými se obrátili na skutečné profesionály. Odpovědi, které dostali, je v jejich rozhodnutí přidat se k našim dárcům utvrdily. V některých případech zjistili, že ač chtějí pomoci, tak darovat z různých důvodů nemohou.

O tom, proč darovat a jak to probíhá, natočili (pro minulý ročník kampaně) studenti letošní 4. B video. Video bylo tvořeno na principu Nezkreslené vědy a má sloužit k propagaci dárcovství.

A co nás čeká dál? Nyní již „jen“ exkurze určené seminaristům z biologie a hlavně hromadný odběr. Společné darování všech našich dobrovolných dárců proběhne 25. března. Pokud bude dobrovolníků jako minulý rok, uskuteční se ještě druhý odběr a to 26. března. Že je tahle akce fajn, není třeba ani zmiňovat. Stačí se zeptat našich studentů v maturitním ročníku nebo našich absolventů. Ti to již mají za sebou a v darování pokračují. Určitě by vám řekli, že možnost darovat společně ovlivnila řadu našich mendláků. Skupiny kamarádů se v minulém roce vzájemně podporovaly, motivovaly, sdílely společné nadšení a stejný cíl a v některých případech i společné foto na sociální síti. To vše vedlo k tomu, že odběry probíhaly naprosto bez problémů a v uvolněné atmosféře. Ke klidné atmosféře samozřejmě přispěl i skvělý přístup personálu celého oddělení. Chovali se k nám profesionálně a hlavně lidsky. A to je také jeden z důvodů, proč se na Hematologicko-transfúzní oddělení tak rádi vracíme a pomáháme.

Takže přátelé Mendelova gymnázia … otázka pro každého z vás zní … DARUJEŠ? NE?! MY … ANO! Tak co s tím uděláš? Přidáš se?

Barbora Bitomská