Zadebatovali jsme si v Praze

 

Ve dnech 14. – 16. února 2020 se náš debatní klub vydal reprezentovat naši školu a město Opavu na 2. turnaj XXV. ročníku anglické části debatní ligy. Turnaj se konal na prestižní škole Parklane IS Prague a proběhlo zde celkem 5 debat.

Dvě na tezi „Česká republika by měla bojovat proti populismu“, což byla navíc teze plánová, kdy debatéři museli přijít nejen s dostatečnými argumenty, proč je daný postup nutný, ale i s konkrétním postupem (plánem), jak danou věc řešit. Další témata debat byla poněkud netradiční. Týkala se totiž knih George Orwella, konkrétně knihy 1984 a Farma zvířat. Debatéři si tak nejen zlepšili své argumentační schopnosti a procvičili angličtinu, ale zároveň si rozšířili obzory i v oblasti literatury.

No a jak se debatérům vedlo? Náš klub tentokrát reprezentovaly 3 týmy. Nejvíce se pak dařilo týmu Ewoci (Renáta Kotůlková 5. A, Regina Knapíková 5. A a Julie Bogdány 5. A), kterému se i přes počáteční prohry nakonec podařilo uhájit krásné 7. místo. Za nimi se hned v závěsu na 10. místě umístil tým Slav Princesses (Martina Kozlová 8. A, Nela Halfarová 8.A, Veronika Kamrádová 4. B). No a náš poslední tým Slezsko > Morava (Jan Vilč 5. A, Viktor Hartmann 5.A, Jáchym Němec 5.A) uhájil místo 14. z celkového počtu 21 týmů z celé ČR. Velká gratulace pak patří Martině Kozlové, která se stala 7. nejlepším řečníkem turnaje.

Tímto bych chtěla poděkovat všem debatérům za vzornou reprezentaci a taky městu Opava za poskytnutí příspěvku na podporu našeho klubu.

Autorka příspěvku: Veronika Kamrádová