Poznáváme zajímavé medicínské obory

Studenti maturitního ročníku, kteří mají zájem o studium medicíny a přírodovědných oborů, navštívili Fakultní nemocnici v Ostravě. Abychom byli přesní, zamířili na Ústav soudního lékařství a poté na prohlídku toxikologické laboratoře. Velmi nás těšilo, že je o tento druh exkurze nevídaný zájem, proto jsme do Ostravy zamířili ve dvou etapách.

Na ÚSL nás přivítal skvělý pracovní tým MUDr. Petra Handlose, Ph.D., který se nám během exkurze věnoval. Všichni byli velmi otevření a upřímně odpovídali na všetečné dotazy našich studentů. Za což jim velice děkujeme.

Během samotné exkurze jsme se dozvěděli od pana doktora Handlose a MUDr. Matěje Uvíry spoustu zajímavých informací. Překvapilo nás, že ÚSL zajišťuje soudně-lékařský servis pro celou oblast Moravskoslezského kraje, což je asi 1,25 milionu obyvatel. Hlavní náplní jejich práce je provádění zdravotních a soudních pitev, díky špičkově vybavené toxikologické laboratoři také kompletní toxikologický servis s analýzou širokého spektra látek včetně drog. Jen pro zajímavost … ročně se na ÚSL Ostrava provede přibližně 1 200 pitev, 3 000 toxikologických vyšetření a 4 000 vyšetření krve na přítomnost alkoholu.

O práci v toxikologické laboratoři jsme se dozvěděli nejvíce z úst Ing. Vladimíry Gebauerové. Paní inženýrka nám ukázala technické vybavení laboratoří, seznámila nás s analytickými metodami, pomoci kterých detekují přítomnost daných látek v biologickém vzorku. Pochopili jsme, proč je pro toxikologické vyšetření důležitá krev a moč, dále žaludeční obsah a vlasy. Překvapilo nás, že se v některých případech vyšetřuje i smolka novorozenců, aby se dalo zjistit, co užívala závislá matka během těhotenství. Zjistili jsme, že práci toxikologické laboratoře můžeme využít i my samotní jako tzv. samoplátci. Nejčastěji se tak jedná o firmy, které mají v pracovní smlouvě stanoveny namátkové kontroly svých zaměstnanců, dále se jedná o rodiče, kteří mají podezření na užívání toxických látek u svých dětí. Kromě samoplátců pracuje laboratoř hlavně pro klinická pracoviště, psychiatrickou léčebnu a policii. Dozvěděli jsme se, s jakými drogami se v Moravskoslezském kraji nejčastěji setkáváme a jak účinkují na lidský organismus. Udivilo nás, jaké fígle narkomani používají, aby zvýšili účinek drogy. A že tyto pokusy velmi často končí smrtí. A jelikož jsme národ houbařů, tak nám v hlavě utkvělo několik informací. Nejíst houby večer, protože jsou těžké na žaludek, dodržovat zásady sběru a úpravy hub a nepít u houbového pokrmu alkohol. A že zvracíme-li do hodiny po konzumaci hub, je to relativně v pořádku, pokud ale zvracíme s odstupem času například po šesti hodinách od konzumace, musíme neprodleně navštívit lékaře. Může se jednat o nebezpečnou otravu muchomůrkou zelenou.

Závěrem bych chtěla říci, že jsme velice rádi, že na nás naši bývalí absolventi nezapomínají a jsou ochotni motivovat naše stávající studenty ke studiu velmi zajímavých oborů, tyto obory jim přiblížit a třeba je touto cestou nasměrovat k jejich budoucí profesi. Jsme pyšní, že mezi naše úspěšné a spolupracující absolventy patří právě pan doktor Handlos, který je ve FNO pověřen vedením Ústavu soudního lékařství a je jedním z lékařů, kteří přednášejí na Katedře intenzívní medicíny, urgentní medicíny a forenzních oborů na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Těší nás, že kromě doktora Hadlose z Mendelova gymnázia vzešla i paní Gebauerová, která rovněž přednáší na lékařské fakultě OU.

Všem, kteří nám věnovali svůj čas, ještě jednou velice děkujeme a přejeme mnoho úspěchu v jejich práci.

Barbora Bitomská