Pozorovali jsme Merkur

V pondělí 11. 11. proběhl nad naším územím vzácný úkaz. Krátce po půl druhé odpoledne, zatímco většina z nás poslouchala obohacující výklady kantorů, vstoupil Merkur na své dráze mezi Zemi a Slunce, kdy část z naší životodárné hvězdy zakryl a byl tudíž i přes svou „malou“ velikost lépe spatřitelný. Tato událost, tzv. Tranzit Merkuru se opakuje průměrně 13krát za století a z našeho území byl naposled pozorovatelný 9. května 2016, avšak další nastane až 13. listopadu 2032, tedy za 13 let. Při přechodu se Merkur na slunečním kotouči ukáže jako „malá“ posunující se tečka a je dobře patrný jeho pohyb vůči Slunci, a navíc, jak je tato nám blízká planeta oproti Slunci malá.

Během listopadových přechodů se Merkur nachází v periheliu (přísluní), tudíž je blíže Slunci a dál od Země a jeho úhlová velikost na obloze je 10’’, zatímco v květnových přechodech, kdy je v aféliu (odsluní) je jeho úhlová velikost 12’’.

Skupinka nadšenců z našeho gymnázia dala přednost Merkuru před hodinou matematiky a s pomocí fyzikářů připravili na dvoře pozorování. A navzdory obav z komplikací byli úspěšní! Slunce promítali pomocí školního refraktoru na bílé plátno a Merkur se skutečně ukázal! A jako malý mravenec se líně sunul po slunečním disku a i když šlo o obraz skromný, byla to krása.

Tak znovu za třináct let.

Antonín Drábek a Viktor Hartmann z 5. A.