Science and Technology excursions

Ve dnech 3. 5. – 8. 5. 2019 proběhla Science and Technology Excursions po Paříži a blízkém okolí. Celá exkurze měla velmi zajímavý a pestrý program. Každý si našel to své.

Navštívili jsme Muzeum vzduchu a vesmíru – Le Bourget – věnováno letectví a kosmonautice. Některé exponáty byly vystaveny v halách, jiné pod širým nebem. Kromě prototypů francouzských letadel z poválečného období jsme z civilních letadel viděli vystaveny dva Concordy a Boeing 747, dále makety raket Ariane 1 a Ariane 5 v měřítku 1:1 a exponáty z amerického projektu Space Shuttle, skafandry, atd. Nádherný byl výlet do městečka Giverny, které je proslaveno domem Clauda Moneta, impresionistického malíře, který tu žil a pracoval v letech 1883 – 1926. Monet zde vybudoval překrásnou zahradu s rybníčkem. V jarních dnech jsme viděli kvést záhony tulipánů, nakvétajících pivoněk, rhododendronů, vistárii čínskou, kalokvěty a další rostliny. Zajímavá byla také exkurze do parfumérie Fragonard, kde nás seznámili se způsobem výroby parfémů – od sklizně surovin, přes extrakci, destilace až po balení a správný způsob uchovávání parfémů. Trvanlivost parfémů ovlivňuje vlhkost, světlo i teplota. V hliníkových obalech vydrží až 8 let. Součástí muzea byla i zajímavá sbírka historických flakónů. Počasí v květnových dnech bylo jako na houpačce. Když jsme první den ve Francii navštívili památník první světové války Verdun, tak sněžilo a teplota byla lehce nad nulou. V Remeši, kde jsme navštívili katedrálu Notre Dame, vrcholné dílo francouzské gotiky, hlavní korunovační kostel francouzských králů, bylo oblačno a deštivo – okolo 10°C a postupně se oteplovalo. Katedrála v Remeši sehrála důležitou roli v moderních dějinách. V květnu 1945 zde generál Jodl podepsal bezpodmínečnou kapitulaci Německa. Program exkurze byl velmi pestrý. Navštívili jsme také zahrady ve Versailles, Eiffelovu věž, Louvre, Tuilerijské zahrady, náměstí Svornosti, Latinskou čtvrť, Montmartre, baziliku Sacré-Couér, Most Alexandra III. a absolvovali jsme také vyhlídkovou plavbu po Seině, kdy pouze z lodi jsme měli možnost vidět nejnavštěvovanější památku Paříže – chrám Notre Dame, který je poškozen požárem z 15. 4. 2019 a veřejnosti je uzavřeno i blízké okolí této katedrály. Ze zpětné vazby k celé exkurzi vyplynulo, že studentům se líbila organizace i skvělé průvodcování paní profesorky Krajčové. Velké oblibě se těšila ranní historická okénka a zajímavosti o Paříži. Jen někteří studenti by uvítali ještě více rozchodů a volného osobního času.

Vrátili jsme se domů unaveni, ale s krásnými zážitky a vzpomínkami na Paříž krásnou, romantickou, se slavnou minulostí a s úžasnými uměleckými i vědeckými institucemi.

Děkuji paní profesorce Krajčové za profesionální průvodcovství a paní profesorce Baďurové za pomoc při organizaci. Oběma pak za vstřícný a ochotný přístup a hladký průběh celé akce. Děkujeme také panu Martikánovi za organizaci dopravy do Paříže a zpět. V neposlední řadě děkujeme také všem 40 studentům ze tříd 2. D, 1. C, 6. A, 1. D, 2. B a 3. C za dochvilnost, slušné chování a bezproblémový průběh celé akce.

Autorka příspěvku: Zdeňka Hanzliková