MENDLÁCI DAROVALI KREV

Několik posledních měsíců patřilo mimo jiné 2. ročníku školní kampaně DARUJEŠ? NE?! MY … ANO! Tato kampaň má pomoci v hledání nových dobrovolných dárců krve. Že má tato kampaň mezi studenty pozitivní ohlas, jsme se přesvědčili v posledních dvou dnech. Kdy skupina 50 našich studentů darovala krev na transfuzním oddělení Slezské nemocnice v Opavě. V celkovém součtu bylo však studentů mnohem více. Někteří totiž darovali v menších skupinkách již o něco dříve. Zřejmě k tomu přispěla i exkurze na oddělení, které navštívili v rámci kampaně v době svých biologických seminářů.

Padesátka (vlastně 50+) je vysoké číslo. Jak je možné, že se rozhodlo tolik mladých lidí udělat něco, z čeho nemají žádný zisk? Bude to jistě uvědoměním si, že se mohou dostat kdykoli do situace, kdy budou potřebovat krev oni nebo jejich blízcí. Možná je to také tím, že je ve chvíli, kdy svou krev darují, podporuje někdo, na kom jim záleží. Možnost darovat společně ovlivnila řadu našich mendláků, věřte mi. Skupiny kamarádů se vzájemně podporovaly, motivovaly, sdílely společné nadšení a stejný cíl a v některých případech společné foto na sociální síti. To vše vedlo k tomu, že odběry probíhaly naprosto bez problémů a v uvolněné atmosféře. Ke klidné atmosféře samozřejmě přispěl i skvělý přístup personálu celého oddělení. Chovali se k nám profesionálně a hlavně lidsky. Všichni měli úsměv na rtech, byli ochotni odpovídat na všechny naše dotazy. Jednoduše o nás pečovali jako o vlastní.

Tato forma vzájemné spolupráce Mendelova gymnázia a Slezské nemocnice v Opavě přivedla výrazný počet nových dárců, ze kterých se snad časem stanou dárci pravidelní. No a my uvidíme, zda letošní počet prvodárců trumfneme v příštím školním roce během 3. ročníku naší kampaně.

Za pár dnů na našich stránkách zveřejníme motivační video, na kterém pracují vybraní studenti 3. B třídy a které poslouží jako propagační materiál k naší kampani podobně jako plakáty, které jsme vytvořili. Plakáty naleznete u nás ve škole, na webu školy a na samotném transfuzním oddělení.

Všem dárcům děkujeme, jsme na ně velice hrdí a věříme, že jejich nesobecký čin bude motivovat další středoškoláky ke stejné akci.

Barbora Bitomská