Bezpečnost nám není cizí – KYBERSOUTĚŽ

V termínu od 17. září do 19. října 2018 se studenti naší školy zúčastnili online soutěže „Kybersoutěž“. Prvního kola se celkem zúčastnilo 3824 studentů. V rámci Moravskoslezského kraje se naši studenti umístili na druhém a třicátém pátém místě, což je bezesporu perfektní výsledek.

Díky těmto výsledkům se organizátoři soutěže rozhodli uspořádat na naší škole přednášku o kybernetické bezpečnosti. Pan Ing. Karel Macek v přednášce povídal mimo jiné také o bezpečnosti hesel, jak může být i velice jednoduché heslo (jako 111111) v určitých situacích více než dostatečné. Řekli byste, že je to bezpečné heslo? A když uvážíte, že tímto heslem byl chráněn jaderný arzenál USA?

Všichni zúčastnění studenti naší školy spolu s dalšími 481 studenty postoupili do druhého, „výběrového“ kola, které probíhalo v lednu 2019. I přes znatelný nárůst obtížnosti úloh se studenti umístili v první třetině všech řešitelů.

Výsledky:1. kolo (MSK)

  • Tomáš Dostál, 8. A 2. místo
  • Ondra Vajda, 2. D 35. místo

2. kolo (ČR)

  • Ondra Vajda, 2. D 119. místo
  • Tomáš Dostál, 8. A 147. místo

Tímto bychom chtěli hlavně apelovat na mladé, nadšené studenty a přilákat je k řešení soutěže v příštím roce a popřát mnoho úspěchů. Soutěže se může zúčastnit kdokoli ve věku 15–20 let.

Odkaz na stránky soutěže: https://kybersoutez.cz/

Autoři příspěvku: Ondra Vajda, Tomáš Dostál