Ozvěny projektu Erasmus+

Video spot vítězného týmu, aneb líbila by se vám taková škola?

logo_erasmus_pl_k2_2

V termínu 12. – 16. 2. 2019 hostila naše škola týmy z pěti evropských škol v rámci projektu Erasmus+. Celý program byl zaměřen na téma „Motivate yourself, be politically active“. Studenti byli rozděleni do pěti mezinárodních týmů – politických stran a jejich úkolem bylo si připravit kampaň na téma „Mají mít studenti právo zasahovat do chodu školy? V jakém rozsahu?“

Celý týden jednotlivé studentské strany pracovaly na své kampani – připravily si plakáty, pracovaly na volební strategii a své schopnosti si mohly ověřit a rozvinout při profesionálně vedených workshopech opavského herce Daniela Voného a debatního týmu při MGO. Vše vyvrcholilo Super debatou a simulovanými volbami, ze kterých vzešla vítězná strana MoGeSt vedená Julií Šimečkovou. Členové této strany nadchli voliče hlavně svým vtipným volebním spotem. Všech pět studentských stran zaujalo publikum zajímavými postřehy a nápady, jak zlepšit atmosféru a prostředí ve škole. Za zmínku stojí, například zřízení školní zahrady, větší důraz na recyklaci, možnost studentů ovlivnit vybavení školy a její vizuální stránku, poptávka po větší specializaci od třetího ročníku, začátek vyučování od 9h, či možnost podílet se na tvorbě rozvrhu a učebních osnov.

Postřehy studentů:

Jsem moc ráda, že jsem se programu zúčastnila. Posunulo mě to jak jazykově, tak i v mých vůdčích schopnostech, o kterých jsem ani nevěděla, že nějaké mám. Našla jsem si zde snad trvalé přátele mezi Lotyši, a to je pro mě největší přínos. Dále jsem pocítila rozdíl mezi povahami západní Evropy a střední a východní. A můžu říct, že jsem pyšná na to, jak se jako Češi mezi těmito cizinci reprezentujeme, a že jsme, jací jsme.
Julie Šimečková, 7. A