Obohacení sbírky preparátů o nové kusy

Jsme velice potěšeni, že na nás naši absolventi nezapomínají a snaží se i po letech vracet na školu, ze které vzešli a která je nasměrovala k jejich budoucí profesi. V měsíci prosinci jsme získali hmotný dar v podobě přírodních preparátů. Jednalo se o zástupce ptactva a savců České republiky. Mezi těmito exempláři jsme nalezli i takové unikáty jako je hlava prasete divokého. Za tento dar vděčíme našemu bývalému studentovi panu Rudolfu Hlubkovi, který se po maturitě vydal cestou studia medicíny podobně jako několik jeho spolužáků z ročníku.

V maturitním ročníku 2003 se tehdy objevila řada zájemců o studium lékařství, kteří je též úspěšně dokončili a nyní působí v nemocnicích či soukromých ordinacích po celé ČR. Všichni tak krásně naplnili myšlenku jejich maturitního motta: „Končím, abych začal.“ MUDr. Hlubek zůstal po ukončení studia věrný Moravskoslezskému kraji, kde začal působit jako ortoped hned na několika pracovištích (Fakultní nemocnice Ostrava, AGEL Poliklinika Ostrava a Ordinace Ostrava Výškovice).

Tímto panu doktorovi R. Hlubkovi velice děkujeme, vážíme si jeho daru a také vřelých slov, kterými nás potěšil během předání sbírky preparátů. Jsme rádi, že Mendelovo gymnázium, Opava považuje za kvalitní instituci, která jej dokonale připravila na studium medicíny. Poskytla mu komplexní soubor informací a to nejen v přírodovědné oblasti. Umožnila mu utvořit si všeobecný přehled ve všech sférách od těch přírodovědných, přes humanitní a jazykovou až k těm technickým. Dle jeho slov je všeobecný přehled u studentů, jež absolvují gymnázium, velice důležitý. S tímto tvrzením naprosto souhlasíme. Je potřeba na problémy nahlížet ze všech stran a nemít „klapky na očích“. Všeobecné vzdělání z nás dělá to, čím jsme, tedy hrdými absolventy Mendelova gymnázia, kteří se v naší republice a ve světě neztratí.

Barbora Bitomská