Jak se nám líbilo v Lotyšsku

Po týdnu jsme zavzpomínali na pobyt v lotyšském Gulbene, kde jsme zahájili dvouletý projekt Erasmus plus. Další setkání proběhne na naší škole 11. – 16. 2. 2019.

Lotyšsko bylo jiné, ale moc krásné. Všude spousta lesů a hrozná zima, a zatím jen malá vrstva sněhu. Lotyši jsou charakterově dost podobní Čechům, ale s Čechy je trochu větší sranda 😄. Moc se mi líbí, že v jejich zemi zachovávají tradiční tance, které se učí skoro na každé škole, a my sami jsme měli možnost se je naučit. Taky jsme si zkusili vyrobit v místní továrně na sladkosti vlastní lízátka, která občas dopadla dost dobře, občas to vypadalo jako 💩. Riga se mi líbila ze všeho nejvíc, všude světýlka, sníh a pěkná architektura. A jak řekl Jirka, tohle město si prostě na nic nehraje.

Julie Šimečková, 7.A
Byla mi příšerná kosa, musela jsme pořád běhat, abych nezmrzla. Podvlíkačky nepomohly, hra na labutě taky ne. Taky mě překvapilo, že skoro všichni tam hráli na nějaký nástroj, nejčastěji klavír. A nebylo to jen tak hraní, byli fakt šikovní. V mojí rodině jsme snídali moc dobré cereálie :)
Míša Hozáková, 7.A
Moc se mi nelíbila jejich kantýna, ale jídlo měli dobré. Hlavně u nás doma. Každý večer jsme měli zákusek a neustále jsme měli k dispozici bonbóny a další sladkosti, takže bych řekl, že jsou dost na sladké. Mají dobré karamelky na způsob krowek, ale říkají, že to krowky nejsou. Hodně rodin má na zahradách sauny, kde se mladí scházejí o víkendu a pijou vodu, jelikož venku je zima a hospody moc nemají.
Jirka Brablec, 7.A
Musím říct, že se nám tento „zájezd“ velmi líbil, líbilo se nám Lotyšsko celkově. Organizátoři vše zvládli na výbornou a myslím, že se nikdo ze zúčastněných ani chvíli nenudil. Hlavně poslední večer v Gulbene všechny nadchl, nejvíce asi nás z Česka (Dominika :-)), protože jsme měli možnost si zatančit nějaké národní lotyšské tance. U nás v Česku se takovou znalostí a zachovalostí folklóru nemůžeme rovnat. Dále budu rád vzpomínat na pobyt v hostitelských rodinách, kde jsem měl možnost bydlet ještě společně s klukem ze Slovinska. Rovněž bych rád poděkoval organizátorům projektu jak do Lotyšska, tak paní Moravcové a paní Kolářové.
Ondřej Hajka, 3.C
Lotyšsko mě nadchlo svou nedotčenou přírodou, kterou jsme bohužel neměli možnost lépe poznat. Ovšem krásná předvánoční Riga měla taky své kouzlo. Tým, ve kterém jsme vyrazili z Opavy, i celkově všichni účastníci Erasmu v Lotyšsku si sedli na výbornou. Program v Gulbene jsme zakončili tradičními Lotyšskými tanci, které si myslím, užili všichni. 😀 Takového projektu jsem se účastnil poprvé a doporučuji všem, kdo budete mít možnost, přihlásit se taky. Také bych chtěl poděkovat všem, kdo se podílejí na organizaci Erasmu, hlavně paní Moravcové a paní Kolářové. Děkuji. 😊
Dominik Bláha, 3.C
Ze všech postřehů z Lotyšska bych vybrala jeden, protože přesně zapadá do našich zkušeností se zahraničními výměnami jako do slovanské skládačky – hned při prvním setkání se Slovinci jsme zjistili, kolik toho máme my Slovanské národy společného. Nejen řeč a minulost, leckdy velmi trpkou, ale i naturel a přirozené a samostatné vystupování studentů. Příjemně nás překvapilo, jak výbornou reputaci my Češi máme u Slovinců. Svědčí o tom také obrovský zájem studentů navštívit Českou republiku v rámci projektu Erasmus plus.
Petra Moravcová