Neměli bychom zapomínat

Ve středu 10. října se třídy 5. A a 2. D vypravily na exkurzi do bývalého židovského ghetta, Terezína.

Náš program jsme zahájili úvodní přednáškou o kulturních možnostech v ghettu. Po tomto interaktivním výkladu jsme se přesunuli do terénu, kde jsme si mohli prohlédnout židovskou modlitebnu, márnici a krematorium. Večer jsme zakončili filmem Poslední motýl, který přibližoval události příjezdu Červeného kříže do Terezína.
Následující den jsme se v muzeu ghetta dozvěděli něco o životech těch nejmladších vězňů, poté jsme se přesunuli do části expozice zabývající se celkovým chodem ghetta, problémy vězňů a transporty do koncentračních táborů. Rozděleni na dvě skupiny jsme absolvovali workshopy Nacistická propaganda, v níž jsme porovnávali propagandu se vzpomínkami umělců, a Vzkazy z minulosti, kde jsme pátrali po osudech členů ghetto wache. Poté jsme se s paní Bohunkou Havránkovou vrátili do jejich dětských let, kdy se přestěhovala z Liberce do Prahy, přes její transport do Terezína, až po to, když utekla a byla svědkem Pražského povstání. V Malé pevnosti jsme si prohlédli řadu vězeňských cel, mimo jiné i tu, ve které byl vězněn atentátník na nástupce trůnu Františka Ferdinanda d’ Este, Gavrilo Princip. Večer jsme zhlédli snímek, tentokrát z období heydrichiády.
Poslední den jsme po snídani sbalili kufry a vydali se vstříc poznatkům o původním účelu pevnosti prostřednictvím prohlídky podzemních chodeb. Každý vzal do ruky lucernu a vešli jsme do temnot podzemí, abychom prozkoumali účel a roli opevnění v obraně města. Odvážlivcům se nabídla lákavá možnost projít si trasu v naprosté tmě, což mnoho lidí využilo a dostalo se jim neopakovatelného zážitku. Po této exkurzi zbylo krátké zhodnocení a oběd, po kterém jsme se rozloučili s městem, které v nás všech zanechalo hluboký dojem a jedinečnou zkušenost, které jen stěží zapomeneme.

Kolektiv autorů z 5. A