Stužkonoska Modrá 2018

Ve středu 19. září jsem se spolu s dvěma spolužáky zúčastnil již 2. ročníku recitační soutěže k poctě slezského rodáka Petra Bezruče. Osobně jsem si letos nedával moc velké naděje, hlavně vzhledem k textu, jímž byl úryvek ze slavného satirického díla Ireny Douskové – Hrdý Budžes.

Zprvu se mohlo zdát, že se na tom nedá mnoho vymyslet a že s tím velké šance nemám, ale nakonec se v hlavní části soutěže konané v opavském Obecním domě ukázalo, že to nebyla úplně pravda a po poněkud zahanbující skutečnosti, že mi museli 3× připomínat text a že jsem zaměnil Rusy s nacisty jsem získal docela dobré hodnocení. A nakonec jsem skončil třetí.

Druhá část soutěže se opět konala v památníku. Po udělení diplomů a věcných cen, kterými letos byla originální umělecká díla, se každý z účastníků prezentoval ještě jednou. A v této části soutěže už jsem to zvládl bez zaškobrtnutí.

Byl to poslední ročník, kterého jsem se mohl zúčastnit a mohu tuto soutěž doporučit všem mladším, kteří o ni mají zájem. Je netradičního rázu. Už od hodnocení poroty až po samotný slavnostní večer prokládaný krásnými hudebními vstupy, který v jiných takových soutěžích nenajdete. Je dobře, že takovou soutěž máme, protože je důležité pěstovat místní kulturu a mít něco svého. Proto vy, kteří ještě můžete, přihlaste se do příštích ročníků. Ať soutěž nezanikne, když už se já účastnit nemohu.

Autor příspěvku: Antonín Drábek, 4.A