Ekologové jedou z Prahy s oceněním

Na počátku školního roku jsme se přihlásili do celorepublikové ekologické soutěže CO2 liga – https://co2liga.cz/. Jedná se o soutěž, do které se zapojují skupiny ZŠ a SŠ. Letos jsme „bojovali“ proti 70 týmům z celé České republiky. Díky tvrdé práci jsme se zařadili mezi 6 nejlepších týmů a byli tak pozváni na závěrečnou konferenci, která se uskutečnila 14. 6. v Senátu ČR. Do samotné konference jsme ani netušili, na jakou příčku jsme dosáhli.

Do Prahy jsme se vydali brzy ráno. Ihned po příjezdu nás čekalo příjemné překvapení. Za které tímto moc děkujeme panu Janu Galgonkovi (absolvent Mendelova gymnázia) a jeho týmu spolupracovníků, zejména pak Lukáši Burdovi. Pan Galgonek pro nás zařídil vstup do známého hračkářství Hamleys. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by to nebylo necelé 2 hodiny před otevírací dobou. Měli jsme tak možnost projít si vylidněné hračkářství, projet se na kolotoči a vyfotit se s medvědem (kdo byl v Hemleys a nemá fotku s medvědem jako by zde ani nebyl). Největší zábavu jsme však zažili v nejnižším patře prodejny, kde jsme zdarma vstoupili do virtuálního světa zábavy – https://www.golemvr.cz/#vstupte. Prošli jsme se Prahou 16. století, seznámili se s legendárním rabínem Löwem a poznali Golema. Za tento krásný sponzorský dar pro naší mendláckou skupinu tímto moc děkujeme.

Hračkářství jsme opouštěli s těžkým srdcem. Byl však nejvyšší čas zamířit do Senátu ČR. Společně s dalšími 6 nejlepšími týmy z ČR jsme prezentovali svou celoroční činnost v rámci soutěže zabývající se klimatickou změnou. Netradičnímu proslovu našich studentů, Veronice Kamrádové a Michalu Krettkovi, naslouchali soutěžící základních i středních škol, ministr životního prostředí Richard Brabec, senátorka Jitka Seitlová a zástupci Ekologického institutu Veronica v čele s paní Yvonnou Gaillyovou. Náš zápal pro práci a zájem o ekologii a zřejmě i náš přístup řešit jednotlivé úkoly nám vybojoval v silné konkurenci 3. místo a také zvláštní ocenění poroty. Po vyhlášení nás čekal raut obsahující bio pokrmy a poté komentovaná prohlídka samotného senátu. Aby toho nebylo málo, navštívili jsme interaktivní výstavu Leonardium – https://www.leonardium.cz/. Galerie Malostranské besedy se nachází ve zrekonstruovaném renesančním podkroví s výhledem na Pražský hrad a Malou Stranu. Zážitek z celé prohlídky tak byl jedinečný.

Touto cestou bych ráda poděkovala za dobrou práci všem zapojeným studentům 2. B třídy – Kristýně Šylerové, Tereze Moravcové, Natálii Ulitzkové, Michalu Krettkovi, Michaelu Sniehottovi, Adélé Kryštofové, Kateřině Ondrové, Veronice Kamrádové, Magdaléně Norské, Tereze Smolkové a Tamaře Gergičové. Pracovali jste tvrdě a za svou práci jste byli oceněni. Děkuji, že pomáháte šířit dobré jméno naší školy.

Barbora Bitomská