Úspěchy našich lingvistů v Praze

Národní kolo České lingvistické olympiády se každoročně koná v Praze v budově Matematicko-fyzikální fakulty UK. Letošní ročník připadl na sobotu 7.4., což je datum pro Karlovu univerzitu obzvlášť významné, neboť právě 7. dubna 1348 vydal Karel IV. nadační listinu, kterou stvrdil její založení. V tento památný den jsme se vydali do Prahy i my a doufali, že nám přinese štěstí.

Klára Obrusníková (8. A) a Jan Hrazdil (4.B), zkušení řešitelé školního i regionálního kola ČLO, se probojovali až do finále, kde jim zadavatelé připravili opět 5 úloh. Měli rozluštit šluštinu, manamštinu, na´vijštinu, kokotštinu a poslední zadání znělo Co se řeší v Peru. Jak už je v této neobvyklé soutěži zvykem, jedná se o velmi exotické jazyky, kterými hovoří úzká skupina lidí. V na´vijštině pak znalí rozpoznali umělou řeč Avataru.

I přes brzké ranní vstávání a náročnou cestu do Prahy studenti obtížné několikahodinové lingvistické klání zvládli výborně! V národním kole soutěžilo na 40 studentů z celé republiky a Klára Obrusníková získala v součtu všech tří kol 199,5 bodů, čímž se umístila na krásném 20. místě, a Jan Hrazdil se 197,5 body na místě 23. Jedná se opět o velký úspěch našich studentů, neboť na počátku soutěžilo ve školních kolech na 1800 účastníků z celé republiky.

Za jejich účast a vzornou reprezentaci školy děkujeme!

Autor příspěvku: Mgr. Hana Nováková Sonnková