Všichni naši SOČkaři postoupili do krajského kola!

V úterý 10. dubna 2018 proběhla na naší škole okresní přehlídka 40. ročníku SOČ. Do ní postoupilo ze školní přehlídky všech 8 soutěžních prací, které obhajovalo 7 studentů v 5 oborech. Jejich konkurenty bylo dalších 34 studentů ze 6 středních škol opavského okresu. Všem našim studentům se podařilo probojovat do krajského kola.

Zajímavostí bylo to, že třem studentům, účastníkům singapurského klání v Turnaji mladých fyziků, dva z nich jsou lonští laureáti SOČ, se vymýšlení a obhajování prací zalíbilo natolik, že každý z nich odevzdal alespoň 2 práce. Všímavý student si všimne, že aspoň jeden z nich vytvořil dokonce práce 3. Byli nepřehlédnutelní nejen svým skvělým rétorickým projevem při obhajobách, ale i oblečením. Ke slušivým oblekům měli stejné kravaty se šikmými proužky v barvě naší trikolory. Z tabulky vyčtete jejich jména.

Ale také další 4 naši soutěžící se představili odborným porotám ve skvělé formě a ti je za to odměnili postupem do krajské přehlídky z prvních míst. Soutěžilo se ve 14 oborech, práce posuzovalo 23 porotců z řad učitelů a odborníků z praxe z okresu Opava. Jejich činnost není vůbec jednoduchá, práce musí přečíst, vyslechnout obhajobu a svými dotazy zjistit, proč si studenti téma své práce zvolili, k čemu dospěli, jaké má využití. Po obhajobách porota určila pořadí jednotlivých prací. První 3 v každém oboru dostali diplomy a ceny ve formě knižních poukázek od NIDM, které jim předala paní Mgr. Romana Hejduková ze SVČ Opava, která je tajemníkem okresní komise SOČ v Opavě. Občerstvení a kancelářské potřeby sponzorovala firma CZ.NIC, která je generálním partnerem SOČ.

Obor č. Název práce Jména soutěžících Třída Umístění
2 Fyzika Oscilační módy buzeného nelineárního oscilátoru Pavel Štěpánek 4. B 1.
2 Fyzika Vlasový vlhkoměr založený na tenzometrickém snímání změny napnutí vlasů David Wittek

Tomáš Wolf

4. C

2. B

2.
3 Chemie Voltametrické stanovení sloučenin zinku na amalgámové elektrodě Jan Stoklasa 2. D 1.
3 Chemie Elelektroforetické stanovení organických kyselin ve víně Tomáš Wolf 2. D 2.
7 Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství Optimalizace palačinkového těsta

 

Pavel Štěpánek

David Wittek

Tomáš Wolf

4. B

4. C

2. D

2.
7 Zemědělství, potravinářství, … Zkoumání účinků šungitu na růst rajčat Vít Chobot 3. C 1.
15 Teorie kultury, umění a umělecké tvorby Haruki Murakami – Kafka na pobřeží Klára Mořkovská 3. C 1.
16 Historie Vztahy Ruska a Tatarů se zaměřením na Krymský chanát Ondřej Boček 7. A 1.

 

SOČ je středoškolská odborná činnost, soutěž nejvyšší kategorie, kterou vyhlašuje MŠMT v 18 oborech a probíhá na školní, okresní, krajské a celostátní úrovni. V okrese Opava již má svou prestiž. Každým rokem do celostátní přehlídky postupuje hned několik studentů z opavských škol a také každým rokem se někteří z nich stanou laureáty SOČ – to jsou Ti, kteří v celostátní přehlídce vybojují 1. – 3. místo. Od roku 2000 se mezi ně zapsalo už 30 studentů – 6 ze SPŠS, kteří 3× po sobě vyhráli 1. místo v oboru 11 Stavebnictví, architektura a design interiérů, 2 z OA, 3 ze ZŠaG Vítkov, 2 z G J. Kainara Hlučín, 3 ze SZŠ a 15 laureátů je na MGO, kde je rekordmanem Adam Heinrich, který v oboru 10 – Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace tento titul získal dokonce 3×.

Která práce byla v okresní přehlídce nejlepší, to se nedá určit. V každém oboru jiná. Práce z fyziky nebo chemie byly doménou studentů z MGO Pavla Štěpánka, Davida Witteka, Tomáše Wolfa a Jana Stoklasy, všechny byly na vysoké odborné úrovni a byly i skvěle odprezentované. V oboru zdravotnictví soutěžilo 8 studentů a nejlepšího výsledku dosáhla Martina Kolková z MSŠZe a VOŠ s názvem Znalost předlékařské první pomoci u žáků MSŠZe a VOŠ Opava. V oboru stavebnictví a architektura jsou obhajovány vždy velmi kvalitní práce, letos vyhrál Tomáš Heinz ze SPŠS s prací Minipivovar a pivní lázně ve Stěbořicích. Ze společenskovědních oborů bych jmenovala zajímavou práci Ivony Marie Repkové ze ZŠ a G Vítkov Koloidním zlatem k vyšší inteligenci.

První dvě práce v daném oboru mohou postoupit do krajského kola, které bude letos na VŠB TU v Ostravě Porubě 9. května 2018. Přejeme všem reprezentantům okresu Opava a zejména našim studentům hodně úspěchů!

Mgr. Blažena Gebauerová, předsedkyně okresní komise SOČ v Opavě