Víte, co to jsou pašije?

Velikonoce na Valašsku

Dne 28. 3. 2018 třída 2. A vyrazila do Rožnova pod Radhoštěm na akci zvanou Velikonoce na Valašsku.

Cesta tam proběhla bez jakýchkoli komplikací, ale jelikož byla mírně zdlouhavá, všichni se těšili, až se budou moci projít.

Po krátkém čase stráveném ve vstupní budově žáci konečně vyrazili na cestu do první chalupy, kde se dozvěděli něco o pohanských Velikonocích a velikonočních vejcích, např. která barva co znamenala. Nejčastěji se vajíčka barvila červenou barvou, která symbolizovala krev a život.

Cestou k druhé chalupě žáci viděli několik dívek, které „vynášely mařenu“, což je zvyk, který symbolizuje konec zimy a začátek jara. Většinou se sestrojí slaměná figurína (mařena), která se za říkání jistých symbolických vět chvíli nese davem a následně se buď hodí do řeky anebo spálí.

Ve druhé chalupě se žáci dozvěděli něco o křesťanských tradicích, např. co to jsou pašije, škaredá středa, zelený čtvrtek… nebo že po vesnici chodili chlapci s řehtačkami, jelikož zvony odletěly do Říma. Řehtačky tedy nahrazovaly ony zvony.

Ve třetí chalupě si žáci pochutnali na různých velikonočních jídlech, jako je třeba jidáš. A samozřejmě se dozvěděli něco o historii proč nebo jak se pokrmy připravovaly.

A nakonec ve čtvrté chalupě měly děti možnost si buď uplést pomlázku, což se nepodařilo každému, nebo namalovat velikonoční vajíčko. Hádám, že to si užily asi nejvíce.

Pak už následovala pouze cesta zpět do Opavy.

A. Zecha 2.A