Když 2. A dostane flétnu aneb Hotový notový guláš

Dne 17. 10. roku 2017 v 16:00 hodin se na Mendelově gymnáziu v Opavě konala třídní besídka třídy 2. A s názvem „Když 2. A dostane flétnu aneb Hotový notový guláš“. Jak již sám název napovídá, jednalo se o představení hudební. To se svými žáky nacvičila paní učitelka Eliška Slovíková. Nedílnou součástí besídky byla i výstava literárních a výtvarných děl naší třídy, kterou s dětmi připravila paní učitelka Hana Gebauerová. Přišlo zde mnoho rodičů, prarodičů a několik dalších učitelů MGO.

Na úvod celá třída zazpívala píseň „Tři čuníci“, kterou doprovázeli Artur Kristýnek a Tonda Zecha na klavír, Albert Vlček a František Janošík na kytary. Slovem nás provázeli Anežka Flídrová a Kryštof Tichý a hlavním zvukařem byl Kryštof Klíma. Po úvodní písni následovala hra pěti krátkých skladeb, které za klavírního doprovodu Artura zahráli žáci na flétny, a to: „Poštovský panáček, Běží liška k Táboru, Černé oči, Šla Nanynka do zelí, Vstávaj Jano.“ Další píseň „Batalion“ zazpívali naši kluci za doprovodu děvčat, která hrála na flétny, a Tondy na klavír. Nápadité provedení písně „Anglický kánon“ zpestřilo celý program. Slyšeli jsme také několik sólových vystoupení na různé hudební nástroje, o to se postarali: Eva Dolejší na klarinet se skladbou „EastEnders“, Barbora Zezulová na příčnou flétnu se skladbou „Come dance with me.“, Albert Vlček na kytaru se skladbou „Espagnolette“, František Janošík na kytaru se skladbou „Farwell“, na klavír pak Tonda Zecha s autorskou skladbou „Opuštěný dům“ a Artur Kristýnek se skladbou Valčík Des dur Antonína Dvořáka.

Na zobcové flétny společně zahrály Barbora Zezulová, Kateřina Lindovská, Anastázie Ševčíková a Tereza Przeczková, a to skladbu „Vltava“ od B. Smetany. Dále pak „Stíny katedrál“ v proměněné sestavě zahrály Barbora Kaštovská, Anastázie Ševčíková, Tereza Przeczková a Barbora Zezulová.

Třešničkou na dortu celého programu byla rozhlasová minipovídka, kterou přednesla Natálie Mertová, za zvukového a ruchového doprovodu žáků celé třídy. V závěru si celá třída sedla do půlkruhu a se svými kelímky zahrála „Cup song“.

Podle ohlušujícího potlesku, který byl pro nás velkou odměnou, se domnívám, že se představení zdařilo. Už samotná příprava besídky, její nácvik i provedení, se žákům velmi líbilo. Tímto paní učitelce Elišce Slovíkové děkujeme, že nás dokázala připravit na tento krásný hudební zážitek.

Autor příspěvku: Antonín Zecha, 2.A