Naše včeličky navštívily kravařské berušky

V pondělí 24. 4. 2017 navštívili studenti ekologického kroužku mateřskou školku v Kravařích, kde si pro děti předškolního věku v rozmezí 3 – 6 let připravili program na „přírodovědné odpoledne“.

Naše letošní maturantka Michaela Vaculová dětem povídala o hadech. Do školky si přivezla vlastního a dovolila všem dětem, aby si jej pohladily. Děti viděly, jak je had dlouhý, na vlastní kůži zjistily, že tvrzení, které říká, že je had slizký, není vůbec pravdivé. Přesvědčily se, že had má tělo pokryté šupinami a má rozeklaný jazyk. Dozvěděly se, jak had svléká kůži, jak velkou potravu může sníst a že hady dělíme na hady jedovaté a hady škrtiče.

Po Míše nastoupily naše mgo včeličky – Honza Dehner a Adam kašpárek. Aby navodili správnou jarní atmosféru, kluci se poctivě připravili, vytvořili si včelí kostýmy, nejen aby eliminovali strach ze strany malých dětí, ale aby i tematicky zapadli do aktivity, kterou s dětmi prováděli. Dětem rozdali lupy a na stůl jim připravili „spící“ včely, které si děti mohly prohlédnout. Paní učitelka Bitomská se mezitím ptala dětí, zda ví, jak včelička vypadá, z jakých částí se skládá její tělo a k čemu je včelka v přírodě prospěšná. Všichni jsme byli překvapeni, když děti správně popsaly obrázek a na všechny otázky odpověděly bez váhání.

Poslední částí celého programu pak byly chemické pokusy pod taktovkou Evy Kotrlové a Karolíny Věnckové. Vše bylo ze surovin, které můžeme nalézt doma, jako prací prášek, savo, jedlá soda, cukr, ocet, olej, alkohol, popel aj. Dětem se z pokusů nejvíce líbil tzv. faraonův had, který se nám zrovna v tento den krásně vyvedl a propojil chemickou a biologickou stránku celého setkání. Všechny děti si mohly i tohoto chemického hada osahat, aby zjistily, že je lehký jako pírko a že není had jako had.

Spokojenost byla na obou stranách. Dětem se představení líbilo a nám bylo odměnou strávení příjemných chvilek ve společnosti zvídavých dětí z oddělení Berušek.