TMF: Zvítězili jsme na domácím kolbišti

Tým Mendelova gymnázia opět zvítězil v regionálním kole Turnaje mladých fyziků a míří do celostátního finále! Skupina nadšenců: David Wittek, Daniel Rychlý, Jakub Domes, Jan Stoklasa, Tomáš Wolf a Pavel Štěpánek (kapitán) se úspěšně vypořádala s desítkou náročných fyzikálních úloh a výborně zvládla také fyzikální souboje během samotné soutěže.

V regionálním kole soutěžil tým MGO, tým Gymnázia Františka Palackého Valašské Meziříčí a dva týmy z Gymnázia Olgy Havlové z Ostravy-Poruby. Předsedou odborné poroty byl pan doktor Hynek Němec z AV ČR.

Turnaj mladých fyziků se zásadním způsobem liší od klasických předmětových soutěží – jednotlivé týmy musí systematicky a dlouhodobě pracovat na jednotlivých úlohách, které vyžadují vlastní objevitelský přínos – ať již po stránce matematické a teoretické, tak po stránce fyzikální. Připravená řešení prezentují týmy v anglickém jazyce během tzv. „fyzbojů“ – fyzikálních soubojů – následně svá řešení obhajují při diskusi s oponujícím týmem a odpovídají na otázky týmu recenzujícího. Role jednotlivých týmů se během soutěže střídají.

Vakuová bazuka je obzvlášť oblíbenou úlohou letošního ročníku. Tým po několika měsících bádání překonal hybnost používaných střelných zbraní a usiluje o supersonickou rychlost! Další úlohy se týkají například potenciálu vlasového vlhkoměru, dynamiky padajícího vajíčka nebo konstrukce jednočočkového teleskopu.

Dodejme, že soutěž je po všech stránkách mimořádně náročná a členy úspěšných týmů stojí opravdu mnoho (především volného) času. Naštěstí má fyzikální tým na Mendelově gymnáziu velkou podporu, skvělého vedoucího (pan Petr Pavlíček) a díky soutěži se řešitelé každoročně lecčemu naučí – rozebrat problém do hloubky, prezentovat srozumitelně výsledky ostatním a nevzdat se při prvním, druhém ani pátém neúspěchu.

Jako člen týmu mohu dodat, že jsme samozřejmě také ochutnali mnoho zajímavé fyziky a při řešení úloh si sem tam užili i legraci. Tradičně například při dokončování prezentací v noci (a ráno) před soutěží. Turnaj mladých fyziků je mimořádná soutěž a jsem rád, že Mendelovo gymnázium mohu reprezentovat již třetím rokem.

 

Autor příspěvku: Pavel Štěpánek, 3.B