„Budiž světlo!“ za A

22. a 24. února 2017 se utkalo 27 studentů z třetích a čtvrtých ročníků VG a ze 7. A a 8. A v boji o postup do krajského kola ve školním kole 51. ročníku Biologické olympiády, která byla zaměřena na toto téma. V prvních dvou úkolech vyřešili všichni test a poznávačku rostlin a živočichů. 8 nejlepších postoupilo do 2. části, ve které řešili laboratorní úlohy, které byly velmi zajímavé na přípravu i provedení pro studenty i učitele.

Prvnímu laboratornímu úkolu předcházelo 24 hodin intenzívního osvětlování listů pelargonie, které byly překryty alobalem s vystřiženým obrazcem. Studenti pak očíslované listy laboratorně zpracovali a vysvětlili, jak to ovlivnilo fotosyntézu a odpověděli na 15 doprovodných otázek. Např. zda plastocyanin z tohoto komplexu přenáší elektron na fotosystém I nebo na fotosystém II. V 2. úkolu prováděli pokusy s vlastním okem, ke kterému potřebovali baterku i tabulky Ishiharova testu barvosleposti a test slepé skvrny.

Nejlépe se dařilo Kateřině Weisové z 8. A, která o 0,5 bodu porazila Martina Hřivňackého ze 4. C a o 1,5 bodu spolužačku Anežku Rychlou. 2 z nich budou navrženi do krajského kola, které proběhne 31. března 2017 v Ostravě Porubě. Přejeme jim hodně štěstí!

Blažena Gebauerová