LINGVISTIKA, ANEB JAZYK JAKO ŠIFRA

Naše škola se druhým rokem zapojila do České lingvistické olympiády a letos se podařilo 4 studentům postoupit do Regionálního kola v Olomouci. 16. 2. 2017 jsme se tedy vydali na FF UP, kde se Eliška Tatarková, Klára Obrusníková, Marie Šrajerová a Jan Stoklasa utkali s úlohami, které jsou zkouškou logického a jazykového uvažování.

Tentokráte to byl fiktivní jazyk YGGURŠTINA, který je známý jako postmoderní prostředek z románu M. Ajvaze Lucemburská zahrada, dále ARABSKÁ MORFOLOGIE, HLAHOLICE, TUREČTINA a exotický PAME.

V obrovské konkurenci studentů z celé republiky, kteří v tento den soutěžili v Olomouci a Praze, se podařilo překročit magickou hranici nutnou pro postup Elišce Tatarkové, která získala 65,5b.

Po sečtení bodů ze školního a regionálního kola (113b) skončila celkově na krásném 25. místě a postupuje do Národního kola (8.4. 2017) na FF UK v Praze!!! Také ostatní se úkolů zhostili velice dobře, přičemž Jana Stoklasu od postupu dělil pouhý 1 bod.

Elišce budeme držet palce, neboť pokud by uspěla v Praze, stala by se členem týmu, který bude hájit barvy České republiky v irském Dublinu.

Všem zúčastněným děkuji za reprezentaci školy a věřím, že příští ročník bude neméně úspěšný!

Autorka příspěvku: Mgr. Hana Nováková Sonnková