Dovidenia, nabudúce v Námestove

Přesně takto zněla poslední slova v pátek 11. listopadu, když jsme se loučili se skupinou deseti slovenských studentů a pěti učitelů. Ti přijeli v rámci programu Erasmus+ již v pondělí 7. 11., aby si rozšířili obzory o možnostech a způsobech výuky v jiných zemích, navázali nová přátelství a nakonec spolu s námi vytvořili projekt v pěti přírodovědných předmětech (chemie, biologie, fyzika, matematika a informatika), jehož společným tématem je energie.

Během celého pobytu jsme podnikli spoustu zajímavých věcí, jako například návštěvu ostravského planetária, kde jsme v promítací kupoli „procestovali vesmír“ a následně vyplnili pracovní listy za pomocí robota; nebo prohlídku samotného města Opavy včetně výstupu na radniční věž, tzv. Hlásku, a poutavou prohlídku Slezského divadla, kde jsme viděli také části, do kterých normální návštěvník přístup nemá.

Hlavní bodem celého programu byla ovšem návštěva a prohlídka Světa techniky v Ostravě, kde jsme zhlédli spoustu zajímavých expozic, dozvěděli se mnoho překvapivých informací a již začali plánovat náš společný česko-slovenský „energetický“ projekt.

Páteční dopoledne jsme strávili na exkurzi ve Slezské tvorbě, opavské výrobně vánočních baněk, kde jsme si mohli také svou vlastní baňku nazdobit. A pak už naši slovenští partneři ochutnali poslední ze slezských jídel, které pro ně připravila naše školní jídelna, a vydali se zpět na Slovensko. Tam na nás budou čekat, až je přijedeme 28. listopadu na oplátku navštívit. Už se na to všichni velmi těšíme!

Autorka příspěvku: Markéta Jochimová, 7. A