Listopad nám každý rok přináší Příběhy bezpráví

Je listopad a to je vždy čas, kdy na Mendelovo gymnázium v Opavě přijíždějí besedovat pamětníci. Organizace Člověk v tísni pořádá již dvanáctým rokem měsíc filmů na školách s názvem Příběhy bezpráví. Na naši školu již dvanáct let jezdí pan Leo Žídek a rok co rok vypráví studentům svůj životní příběh.

Jako malý chlapec z Těšínska opouštěl s rodinou domov, protože byla druhá světová válka, a do kterého se pak na chvíli zase mohl vrátit. Jako student oktávy (v roce 1952) na gymnáziu odmítl vstoupit do svazu mládeže, což mělo své následky – nemohl k maturitě a poté, co chtěl opustit republiku a dostudovat v zahraničí, strávil osm let v uranových dolech na Jáchymovsku. Zajímavý je nejen příběh pana Žídka, ale i síla, dobrota a mír vyzařující z něj i přes vše, čím si v životě prošel. Předává studentům nejen vzpomínky na minulost, ale také neuvěřitelný a obdivuhodný optimismus, životní elán a odhodlání bojovat proti špatnosti a zlu. Tento rok řekl úžasnou větu, která oslovila snad každého v místnosti: „Zasvěťte svůj život hledání pravdy a až ji najdete, tak hledejte dál“.

Pan Žídek s sebou každoročně bere i další pamětníky a letos to byl Ing. Rostislav Sochorec, který byl kvůli práci svého tatínka, který záhadně zemřel v komunistickém vězení, nucen dva a půl roku pracovat na stavbách a v dolech v PTP táborech.

Historie, která má své žijící pamětníky, prý ještě není historií, proto je dobře, že máme možnost setkávat se s lidmi, kteří v životě zvolili cestu cti a nepřijali snadnější a pohodlnější řešení.