До свидания в России

Je to doma! Fyzici Mendelova gymnázia zvítězili v celostátním kole Turnaje mladých fyziků a budou reprezentovat Českou republiku na prestižní mezinárodní soutěži International Young Physicists’ Tournament v Rusku. Po několikaměsíční přípravě, hodinách strávených ve fyzikální laboratoři, během konzultací, při usilovném přemýšlení a za monitorem počítače. Celostátní kolo proběhlo 7. a 8. dubna 2016 na Mendelově gymnáziu, utkaly se v něm celkem čtyři týmy z celé České republiky.

„Turnaj mladých fyziků pro mne znamenal skvělou příležitost. Příležitost posunout se dál, rozvíjet se, vylepšovat svou angličtinu a schopnost pracovat v týmu. Díky této soutěži jsem se naučil programovat, vyzkoušel jsem si spoustu nových věcí, naučil jsem se toho hodně nejen z fyziky, ale také z matematiky, kterou potřebujeme. Je to zkušenost, které nelituji a která se mi určitě ještě bude hodit,“ říká Petr Sosna, kapitán týmu a letošní maturant.

Současný tým MGO tvoří Petr Sosna (4. C), Pavel Štěpánek (2. B), Daniel Rychlý (7. A) David Wittek (2. C) a Jan Peiker (1. D). Petr, Pavel a Daniel již mají za sebou jeden, neméně úspěšný, ročník soutěže, kdy po vítězství v celostátním kole reprezentovali ČR na IYPT v Thajsku. David a Honza jsou v týmu nováčky, ale zatím si vedou velmi dobře.

Soutěž IYPT, stejně jako její česká verze TMF, je založena na řešení sedmnácti experimentálních úloh, těmito úlohami se jednotlivé týmy zabývají po dobu několika měsíců (úlohy pro daný ročník jsou vyhlášeny mezinárodní komisí vždy v průběhu letních prázdnin). Řešení spočívá ve vlastním bádání, soutěž je dlouhodobá a vyžaduje obrovské množství času.

Petr a Pavel se orientují na otázky klasické mechaniky a numerické simulace, Daniel je v rámci týmu odborníkem na problematiku vlnění, akustiku a optiku, David se zaměřil především na hydromechaniku a termodynamiku, Honza se zabývá elektrickým proudem a elektrostatikou (učivo třetího ročníku SŠ!).

Jednotlivá kola probíhají v angličtině, týmy prezentují a obhajují svá řešení, oponují řešení ostatních týmů a hodnotí výstupy jiných. To vše je bodově hodnoceno odbornou porotou. V rámci celostátního kola 2016 tvořilo porotu deset vědců a akademických pracovníků často s mezinárodním kreditem, jmenujme například kvantového optika prof. Tomáše Opatrného z Univerzity Palackého, Mgr. Hynka Němce, Ph.D., oceněného Prémií Otta Wichterleho nebo Dr. Karla Výborného, který byl před lety sám kapitánem národního družstva. Předsedou komise byl RNDr. Zdeněk Janů, CSc.

Sluší se i z naší strany poděkovat všem sponzorům a organizátorům, především pak našemu skvělému panu řediteli, protože bez jeho obrovské podpory bychom neměli zdaleka takovou šanci uspět. Děkujeme rovněž manželům Panošovým, kteří této vynikající soutěži věnují spoustu svého času, a děkujeme všem osobnostem české fyziky, kteří nám, v rámci svých pracovišť, nabídli pomoc při přípravě na mezinárodní soutěž. Děkujeme speciálně Univerzitě Palackého a prof. Tomáši Opatrnému, který nás podporoval také loni při přípravě do Thajska.

Za tým Mendelova gymnázia Pavel Štěpánek,
ve spolupráci s kapitánem

Dodatky

I.

Soutěž po necelých dvou dnech zápolení skončila tedy vítězstvím týmu MGO, skvělou práci odvedlo také Gymnázium Christiana Dopplera, které skončilo na stříbrné pozici, třetí místo obsadilo Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí, a krásné čtvrté místo ve finále soutěže získal tým Gymnázia Cheb.

 

II.

V prvním soutěžním půldni se Mendelovo gymnázium angažovalo takto:

Review – Crazy Suitcase – Pavel Štěpánek

Opponent – Magnetic Train – Jan Peiker

Reporter – Paper Vice – Petr Sosna

Druhý půlden:

Review – Rolling on a Disc – Petr Sosna

Opponent – Hot Water Fountatin – Pavel Štěpánek

Reporter – Electric Honeycomb – Jan Peiker

Finále:

Review – Water Waves – Daniel Rychlý

Opponent – Electric Honeycomb – Pavel Štěpánek

Reporter – Superball – Petr Sosna

 

III.

Struktura soutěže je poměrně komplikovaná, pro zájemce přikládám tyto odkazy:

Napsali o nás v novinách:

Mladi_fyzici_Region_Opavsko_12.4.2016.jpg