Na gymnáziu probíhá výstava z výtvarného plenéru

Od začátku října do konce prosince lze v prvním patře naší školy zhlédnout výstavu z plenéru „Bez tíže 2014“ Jednalo se o umělecké soustředění zaměřené výtvarným směrem. Pořádalo se v inspirativním, relaxačním a exotickém prostředí přímořského letoviska Brela v Chorvatsku s průzračným mořem a oblázkovou pláží. Účastníci zdokonalovali své umělecké vlohy a mohli se na svou práci plně soustředit.

Plenér je každoročně zaměřen na určité téma. Každý z účastníků během týdne zpracuje tři zadání (každé zastupuje jinou výtvarnou techniku). Většinou se pracuje dopoledne, kdy je teplota ještě snesitelná. Odpoledne máme volný program, který si každý může vyplnit dle svého, např. pobytem na pláži, procházením po riviéře, či se dále věnovat své výtvarné práci v pohodlí vily.

Loňský plenér, který nesl název „Bez tíže 2014“, probíhal poslední týden v srpnu roku 2014. Cestovali jsme autobusem. Ubytování bylo zařízeno ve vile s velmi příjemnou provozní. Naše zadání zněla:

  1. malba temperou na téma „sen“ – umožnila nahlédnutí do nitra vlastní duše
  2. face painting (příp. body painting) na téma domorodé výtvarné kultury Afriky a Austrálie – hledali jsme kořeny civilizace, také zdroje inspirace moderního umění
  3. land art – tvorba v krajině doplňující předchozí dvě témata

Celým týdnem nás provázel a umělecky vedl RNDr. Rostislav Herrmann (pedagog MGO, člen výtvarné skupiny ITA), který celý plenér zorganizoval a je také autorem fotografií. Výstava je rovněž součástí celoroční činnosti skupiny ITA, která je podporována grantem Statutárního města Opavy.

Účastníky plenéru byli Dominika Rychtarová, Hana Rychtarová, Veronika Hromadová, Anna Klapková, Terezie Herrmannová, Tomáš Herrmann, Kateřina Mazáčová, Tereza Burianová, Sára Jeřábková a Barbora Koláčková.

Myslím, že za všechny můžu říct, že byl pro mě plenér velmi obohacující zkušeností s příjemnými lidmi a relaxační atmosférou.

 

Autorky příspěvku: Hana Rychtarová, Tereza Majdanicsová

Foto: Rostislav Herrmann