Turnaj ve hře mölkky v Opavě se vydařil

Dne 18. 4. proběhl na tenisových dvorcích TO Witzenmann Opava historicky první turnaj na území Slezska ve hře mölkky. O jeho organizaci se zasloužil Opava Mölkky Team a spolu s ním se na ní podílelo také Mendelovo gymnázium v Opavě, jehož jsou kluci absolventi (v jednom případě tedy snad již brzy budou).

Do turnaje se přihlásilo celkem jedenáct týmů a to jak z Opavska, tak z jiných částí republiky, především pak z okolí Brna. Tyto týmy jsou již pravidelnými účastníky všech turnajů na území ČR a jsme moc rádi, že zavítali také k nám do Opavy. Konkurence byla obrovská, nechyběli úřadující haloví mistři republiky s příznačným názvem „Zatím nevím“ a také stávající mistři republiky v podobě Opava Mölkky Teamu. Mendelovo gymnázium reprezentoval kromě pořádajícího Opava Mölkky Teamu také Dívčí Mölkky Tým, složený z holek z 1.C a částečně také tým Kocouři, který vedl student 4.B, Pavel Ulbrich.

V devět ráno turnaj byl turnaj započat základními skupinami. Výsledky všech her byly zapisovány díky pěti slečnám rozhodčím rovněž z řad Mendelova gymnázia, kterým tímto ještě jednou moc děkuji za jejich práci. Po odehrání skupin zbývalo odehrát ještě nadstavbovou část, ve které se bojovalo o poslední dvě postupová místa do čtvrtfinále. Ta si nakonec svými výkony získali Opavští chachaři a tým Zatím nevím, který si po pomalém startu připsal čtyři výhry a udržel se tak v turnaji.

Překvapením základních skupin byl jednoznačně Dívčí Mölkky Tým, který trápil nejedny zkušené harcovníky a základní skupinu zakončil na čtvrtém místě. Na Mendelově gymnáziu se hra těší obrovské popularitě a tak byli mnozí zaskočeni, jak jsou na tom holky dobře. Opava Mölkky Team postoupil do čtvrtfinále dokonce z druhého místa, tým Kocouři se pak umístil na šesté příčce.

Ve vyřazovací části se týmům MGO bohužel již tolik nedařilo. Jediným postoupivším byl Opava Mölkky Team, který v derby udolal Opavské chachary. Dívčí Mölkky Tým podlehl zkušeným Holkám z Bystrce 1 a Kocouři nestačili na překvapení turnaje, tým Zpomalení. Ten ve své cestě turnajem následně v semifinále vyřadil také Opava Mölkky Team, na který zbyl pouze souboj o třetí místo. Alespoň v něm si ale Opavští spravili chuť a částečně pomstili holky z 1.C, protože v zápase porazili Holky z Bystrce I a udrželi tak alespoň jedno místo na bedně na domovském gymnáziu.

Ve finále si to rozdal tým Zatím nevím spolu se Zpomalenými. Atmosféra prvního ročníku byla vynikající a ve finále pouze gradovala, k čemuž přispěl moderováním finále a také celého turnaje Aleš Staněk. V posledních soubojích turnaje se projevila zkušenost týmu Zatím nevím a ten tak, byť postoupil do vyřazovacích bojů z posledního místa, nakonec celý turnaj opanoval.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem organizátorům a především pak rozhodčím, kteří se naběhali a nadřeli asi nejvíce, Mendelovu gymnáziu a to obzvláště panu řediteli Petru Pavlíčkovi, díky kterému vůbec mohla celá akce proběhnout a také panu Staňkovi, který nám velmi pomohl s organizací a následně celý turnaj bravurně odmoderoval. První ročník turnaje se povedl a ohlasy na něj byly více než příznivé. Nezbývá tak než doufat, že se v Opavě potkáme i v roce 2016 na II. Opava Mölkky Open a povede se nám přilákat ještě větší účast z republiky, z Opavska a třeba i z MGO, kde hra po úspěchu holek jistě nabere na ještě větší popularitě.