Mendelovo gymnázium se zapojilo do projektu „Cesta ke svobodě“

bezpravi004Mendelovo gymnázium spolupracuje na mnoha projektech s organizací Člověk v tísni, což je česká humanitární, rozvojová, vzdělávací a lidskoprávní organizace. Tradičně jsou na našem gymnáziu v listopadu, díky iniciativě ing. Jany Cupalové, pořádány besedy se studenty v rámci „Příběhů bezpráví“, kde se studenti seznamují s osudy lidí, které bývalý režim perzekuoval, trýznil, zavíral do žalářů.

Dotazy, které studenti mají svědčí o tom, že si vůbec nedokáží představit, že vše, o čem vypovídají pozvaní hosté, se vůbec v naší zemi mohlo stát. Tradičně jsou hosté doprovázeni Leo Žídkem, který zastupuje Konfederaci politických vězňů. Ta je sdružením bývalých politických vězňů komunistického režimu v Československu. Kromě toho sdružuje také osoby, které z politických důvodů opustily Československo a dostaly politický azyl, a osoby, které se zapojily do odboje proti komunistickému režimu.

V letošním školním roce přivítáme opět velmi významného hosta, ing. Rostislava Sochorce na besedě se studenty, která se uskuteční ve čtvrtek 14. 11., nejen jako připomínka oslav 17. listopadu, nově nabyté svobody, ale i Dne studentstva. Současně je to jedna z mnoha příležitostí v tomto školním roce důstojně si uvědomit již 130 letou existenci českého gymnaziálního školství v Opavě. V souvislosti s touto akcí již na Mendelově gymnáziu je instalována výstava „Cesta ke svobodě“, která mapuje osudy několika málo lidí z mnoha stovek, které komunistický režim postihl v osobním i pracovním životě.

Slavnostní vernisáž výstavy se uskuteční za přítomnosti pana ing. Leoše Žídka i pana ing. Rostislava Sochorce ve čtvrtek 14. 11. v 10, 40 hodin.

Zveme tímto i širokou veřejnost ke shlédnutí panelů výstavy. Z osudů, které jsou připomínány mnohdy až mrazí.

Autorka příspěvku: Mgr. Jana Prošvicová